4.2.2022. 9:23
1
Izetbegović o Dodiku: On je u stanju da u roku od 24 sata okrene stvari za 180 stepeni!
FOTO: Screenshot; FTV
Sinoć je Izetbegović kazao da da bi ga Čovićeva izjava "čuvajte Republiku Srpsku" nekada jako začudila, ali "s obzirom na to šta gospodin Čović radi već deceniju više me ništa ne čudi. I šta Hrvati tolerišu da Čović radi. Rekao je to gostujući u Dnevniku D na FTV-u.

- Hrvati su protjerani, Hrvati su prošli kroz konc logore u RS-u, a gospodin Čović ode slaviti 9. januar zajedno sa Dodikom pa onda mu bude priređeno to odlikovanje Lisice, generalu koji je ubijao Hrvate po Hrvatskoj, bombardovao gradove. Pa opet gospodin Čović dođe u Banju Luku i opet se javlja Dodiku koji pokazuje nepoštovanje prema njemu, ali to je njegov izbor. Mene to sve skupa čudi, a mislim da neke Hrvate čudi još više. I vrijeđa. - kazao je lider SDA sinoć u dnevniku.


Izetbegović navodi da je Dodik u stanju da u roku od 24 sata okrene stvari za 180 stepeni:

"On dobro zna šta radi, dobro zna da je potpuno u krivu. Pazite, šta je on govorio za Vučića i Nikolića prije 5-6 godina? Šta je govorio za Karadžića? Da je Karadžić najveća nesreća koja je pogodila srpski narod. Da su radikali, Vučić i Nikolić, pobačaj politički. Jedan kočijaški vokabular i sad me ništa ne čudi šta on sve govori Amerikancima, nama, Nijemcima, muslimanima, Bošnjacima, OHR-u. Sve je on to u stanju da okrene u 24 sata, samo ja mislim da on jednostavno sužava svoj prostor. Da on odnosom takvim prema ljudima, prema jakim akterima sebi sužava prostor. Taj njegov manevarski prostor je sve manji.", jasno je poručio Izetbegović.


Na pitanje voditeljice dnevnika 'brine li ga ono što radi Dodik', on odgovara:

"Koga ne brine? To je ustvari pozicioniranje pred izbore. Dodik će neke stvari da povuče, vratit će se u klupe u PS BiH, u Vijeće ministara. Tamo će dozirati, nešto će raditi, nešto će blokirati. Odgađat će primjenu nekih zakona, poigravat će se u namjeri da sačuva ovu agendu pred izbore. Samo će na jednoj stvari insistirati, a to je VSTV jer se boji Tužilaštva na nivou države i gleda da ga spusti na entitetski nivo, da ga stavi pod svoju kontrolu iz svojih razloga. Sve ostalo mislim da će postupno da odustaje. Ako ne odustane onda će ući naravno u sukob sa nama, sa Tužilaštvom, Ustavnim sudom, OHR-om, Amerikancima. I taj sukob će bivati sve teži, sve žešći i on će u tom sukobu da gubi. On ne može pobijediti u tom sukobu. Njemu preostaje na kraju krajeva eventualno da krene u vojni sukob, da proba vojno riješiti.", kazao je Izetbegović i dodao:


"Ostaje i ta stvar, ali mislim da ni tu šanse nema. Nek budu svjesni i oni koji ga podržavaju u ovome da nam to svima ne bi trebalo. Da je to slijepa ulica na svaki način. Za ljude prije svega u RS-u jer će doći pod sankcije, jer će još teže i još lošije da žive. Ne treba im to sve skupa. Ne treba im da podržavaju čovjeka koji traži hljeba preko pogače. Mislim da je sve ovo 90% predizborna kampanja gospodina Dodika. I jedan krajnji cilj da se po svaku cijenu bh. Tužilaštvo obezvlasti i na nivou entiteta da se to stavi pod kontrolu Dodika. Jer on se boji Tužilaštva. Imao je i do sada razloga da se boji, samo što su dopustili recimo da banka Pavlović daje neke kredite na čudan način, da se oni isplaćuju na čudan način, da s eneki keševi prenose preko granice. Ono za šta bi običan građanin sigurno imao posla sa Tužilaštvom. Da pravi protuustavne referendume gdje je zaprijećena kazna od pet godina i više pa ga amnestiraju itd. Takvog Tužilaštva se ne treba bojati. Ali jednog koji bi bio ohrabren crnom listom i dopunjenom definicijom onoga što mu Amerikanci i State department stavljaju na dušu, takvog Tužilaštva bi se trebao bojati. U kojem nema više Tegeltije, Tadić i slično. I boji ga se.". zaključio je on sinoć u emisiji.


(Amer Mujezinović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.