7.2.2022. 16:42
0
Tužilaštvo KS o slučaju Džene Gadžun: Utvrđujemo je li počinjeno krivično djelo
S obzirom na veliki interes javnosti u slučaju smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, N1 je poslala upit Tužilaštvu KS, tražeći odgovore na brojna pitanja. Razlog je i to što je advokat porodice, Almin Dautbegović uputio dopis glavnoj tužiteljki KS, Sabini Sarajlija, obavješavajući je da kao oštećena strana nikako ne uspijevaju stupiti u kontakt sa postupajućim tužiteljkama.

“Tužilački tim koji je formiran zbog hitnog rada na predmetu vezanom za liječenje i smrt djevojčice, intenzivno i kontinuirano postupa u predmetu zbog utvrđivanja da li je počinjeno krivično djelo. Do sada je preduzeto više radnji dokazivanja i izdate su naredbe za vještačenja, koja su u toku. Zbog zaštite postupka, u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, Tužilaštvo KS u ovom momentu ne može davati više informacija”, odgovor je koji je za N1 stigao iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Da li je slučaj malene Džene urgentan za Tužilaštvo KS ?

Konkretnije, nismo dobili odgovor ni na jedno od naših pitanja. A pitali smo : Da li postoji istraga i u kojoj je fazi ako postoji, da li je bilo ko osumnjičen? Ako nije, zašto nije? Ako ne postoji istraga, šta postoji – u kojoj je fazi predmet uopšte? Postoje li osnovi sumnje za bilo koga? Da li su uzete izjave od svih ljekara koje su operisali djevojčicu Dženu Gadžun? Da li su tužiteljke u kontaktu sa oštećenom stranom, roditeljima? Ako nisu, zašto nisu? Da li je ovaj predmet s obzirom na smrtni ishod djeteta u toku operacije urgentan na bilo koji način za Tužilastvo KS?

Podsjetimo, advokat oštećene porodice Gadžun, Almin Dautbegović u dopisu glavnoj tužiteljki Sabini Sarajlija je istakao da ukoliko, u okviru svojih ovlaštenja, ne riješi situaciju „nekomunikacije“ tužiteljki i oštećene strane “bit će prinuđen obratiti se Federalnom tužilaštvu i VSTV-u”.

Uz to, neće više sprečavati proteste koje su oštećeni i brojni građani htjeli organizovati ispred Tužilaštva KS, a za koje su cijenili da nisu potrebni, jer su smatrali da se ovakva situacija neće desiti, istakao je advokat Dautbegović.

“Spremna sam svaki dan ispred tužilaštva stajati sa porodicom – nećemo ni jesti ni piti”

Istovremeno se putem svog Facebook profila oglasila majka.

“Želim da saznam ko je kriv za smrt naše Džene, ko je kriv za traume koje prolazimo i ja i muž i djeca, noćima ne spavamo, djeca od trauma sjede do zore, muž iscrpljen od nespavanja ide na posao, radi na mašini, odgovran posao. U svakom trenutku može nekog od radnika ugroziti zbog umora i trauma. Noćima imam gušenje, da ne nabrajam dalje. A još niko ne odgovara za smrt naše Džene, koja je bila zdrava, koja je imala jednu rutinsku operaciju u neadekvatnim uslovima”, napisala je majka Amila.

Poručuje kako je to sve naša država i naš zakon.

“Spremna sam svaki dan ispred tužilaštva stajati sa svojom porodicom. Nećemo ni jesti ni piti. Hoćemo istinu, da neko odgovara”, dodala je majka tragično preminule Džene, prenosi N1.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.