10.2.2022. 13:45
1
Dileri na udaru, da li je aplikacija 'Sky' mnogima došla glave: Gdje padne droga, tu pada i glava, nema tu merhametluka, zato pucnjave očekujte i u narednom periodu
Svakim danom svjedočimo akcijama policijskih i sigurnosnih agencija na čijem udaru su kriminalne grupe i lica koja se se dovode u vezu sa nabavljanjem, proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

Pripadnici Federalne uprave policije su tako jučer izveli akciju u kojoj su uhapsili šest dilera iz Sarajeva, te zaplijenili začajnu količinu droge.

S obzirom da je u proteklom periodu na području KS, FBiH i RS-a u akcijama zaplijenjena velika količina različitih narkotičkih sredstava, postavlja se pitanje da li je BiH od statusa tranzitne rute, postala jedna od ključnih destinacija u ovom dijelu Evrope, u kojoj se narkotička sredstva konzumiraju u tako velikim količinama.


Ko su konzumenti?

"Nismo više tranzitno područje to je definitivno. U analizama koje je radio OSCE prije nekoliko godina, pokazalo se da u BiH postoji 160.000 registrovanih korisnika norkotika, od kojih je 11.000 uzimalo intravenozno teške narkotike. Njihove potrebe su od 30 do 50  KM dnevno, znači riječ je o teškim ovisnicima i to je nekih od 100 do 110 miliona KM  mjesečno.  Na godišnjoj bazi taj biznis kod nas iznosi preko milijardu maraka. Ponavljam, riječ je o parametirima koju su stari 7, 8 godina, tako da je trenutna cifra vjerovatno mnogo veća.  Na osnovu ovoga, može se vidjeti kolika je snaga orgnazivoanog kriminala, jer taj novac se mora nekako 'oprat' i kroz nešto 'provući'", izjavio je za Source Nedžad Ahatović, stručnjak za sigurnost. 

Bivši ministar unutrašnjih poslova Nermin Pećanac, smatra da borba protiv dilera traje jako dugo.

"Riječ je o borbi koja stalno traje. Sjećam se poslije rata da je policija u Sarajevu imala zaplijenu narkotičkih sredstava u većoj količini od cijele FBiH. Tako je na području KS, 2001. godine zaplijenjeno oko 120 kg marihuane i to samo u jednoj akciji. To je naveća pljenidba na prostoru Sarajeva, koju je vodio MUP KS. Nažalost,  nismo više tranzitna ruta, jer se sada svakodnevno zaplijenjuju veće količine droge", govori Pećanac.

Aplikacija 'Sky'

U čemu se krije razlog pojačanih akcija policije u pogledu razbijanja organizovanih kriminalnih grupa koje se bave rasturanjem i prodajom narkotika, teško je reći. Činjenica je da je obim i intezitet realizacije akcija posebno povećan nakon informacija da je dešifrirana aplikacija 'Sky', koja je služila za komunikaciju između krimogenih grupa i pojedinaca. Postoje indicije da su se ovom aplikacijom u BiH u komunikaciji sa kriminalcima služili i pripadnici određenih sigurnosnih agencija iz BiH.

"Ne može se ni za koga tvrditi dok se to ne dokaže. Previše je nategnuta situacija da bi se odmah zbog jedne aplikacije može tvrditi umiješanost državnih organa, treba to ipak prvo dokazati. U borbi protiv organizovanog kriminala najvažnije je praćenje protoka novca i lišavanje organizovanih grupa da mogu dostupiti u vezu sa svojom imovinom i sa novcem koji su ilegalno zaradili. Sve ostalo je u domenu špekulacija", smatra Ahatović.

 

Oružani sukobi

Učestali oružani sukobi na ulicama glavnog grada BiH imaju uglavnom jedan razlog.

"Pucnjave i ubistva po Sarajevu i drugim gradovima uglavnom su povezani sa drogom. Čija pošiljka padne, on(diler) je u problemu i na meti drugih kriminalnih grupa. Tu milosti nema, niti merhametluka. Tačnije gdje 'padne' droga, tu pada i glava. Kada je droga u pitanju, za očekivati je mnoge pucnjave u narednom periodu, s obzirom na količine koje su zaplijenjene od strane policijskih agencija. Kada govorimo o organizovanom kriminalu, mala je mogućnost da se može neka akcija izvesti, a da prethodno nemamo umiješanost politike i bezbjednosnih struktura. Zato vjerujem da ima podataka u toj aplikaciji koja je služila za kriminal, a ne za rođendanske poruke i ubijeđen sam da je otvaranje aplikacije 'Sky' doprinijelo da se neke stvari ubrzaju na tom planu", smatra Pećanac.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.