16.2.2022. 10:12
0
Da li je zima rekla svoje - Sladić "u znaku proljeća": S jugozapada nam stiže sve topliji zrak
Jutros je u našoj zemlji bilo pretežno oblačno vrijeme sa kišom u južnim i centralnim područjima.

Temperature zraka u 7 sati: Bjelašnica -3 stupnja, Sokolac 2, Bihać, Drvar, Livno i Sanski Most 3, Banja Luka, Bugojno, Jajce, Prijedor i Sarajevo 4, Doboj, Srebrenica, Tuzla i Zenica 5, Bijeljina, Gradačac i Trebinje 6, Zvornik 7, Grude i Mostar 8 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznoiso 941 milibara, za 1 milibar je niži od normalnog i sporo se mijenja.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje oblačnosti tokom dana. U jutarnjim satima slaba kiša je moguća u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 8 do 14 stupnjeva.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima može pasti i malo kiše. Najviša dnevna temperatura oko 10 stupnjeva.

U četvrtak, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje nas pretežno oblačno vrijeme, ali ne i pad temperatura, pa će se dnevne kretati od 8 do 14 stupnjeva.

U petak u Bosni umjereno oblačno, uz postupno smanjenje oblačnosti i manji rast temperatura koje će ići i do 17 stupnjeva na jugu zemlje. U subotu umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a tokom dana moguće su padavine. 

O vremenski prilikama koje su pred nama oglasio se i poznati bh. meteorolog Nedim Sladić.

"Iako proljeće još kalendarski nije nastupilo, ovog februara nas prati natprosječna toplota po kojoj zaključujemo da je glavnina zime ipak rekla svoje. 

Sve do kraja radne sedmice vremensko obilježje je u znaku proljeća te sve viših temperatura, budući da nam s jugozapada pristiže sve topliji zrak koji će usloviti da temperature zraka na sjeveru Bosne u četvrtak i petak mjestimično porastu i do 21 °C, a u ostatku zemlje većinom od 13 do 18 °C.

Sve navedeno pratit će postepen porast sunčanih sati, kao i južno strujanje, zbog čega ni jutra neće biti previše hladna, a to će podstaknuti i samo cvjetanje, pored lijeske i johe koje već imaju visoke koncentracije polena, zbog čega alergičarima se sugeriše na oprez!", objavio je Sladić na svom Facebook profilu.

(Ajdin Balićevac)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.