2.3.2022. 14:07
0
Komšić tvrdi: Ako je Dodiku nešto neustavno, neka se obrati Ustavnom sudu BiH
Na žalost ili na sreću sad je postalo jasno o čemu je Milorad Dodik razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, o čemu se proteklih dana govorilo.

Bile su predložene izmjene dnevnog reda s moje strane i sa strane Dodika. Moji prijedlozi bili tehničke prirode o protokolarnim pitanjima i sporazumima. Dodik je nakon toga predložio izmjene Zakona o Centralnoj banci, kao i tačku gdje bi se raspravljalo o situaciji u Ukrajini, rekao je nakon sjednice Željko Komšić, napomenuvši da su on i Šefik Džaferović glasali protiv Dodikovog prijedloga. 

“Dodik je potom održao govor u kojem je iznio neke političke stavove za koje mislim da ne stoje. Prvo, ako Dodik smatra da je šta neustavno u ovoj zemlji onda neka se obrati Ustavnom sudu BiH. Ustavni sud jedini može utvrditi šta je ustavno, a šta ne. Dodik je raspravu o Ukrajini tražio pozivajući se na činjenicu da su na teritoriji Ukrajine nastale dvije nove države. To je nešto što je po meni apsolutno neprihvatljivo kao stav i što cijeli svijet nije priznao, sem Ruske Federacije. To je bio završni govor Dodika prije napuštanja sjednice”, istakao je Komšić. 

Komšić je dodao da je jasno da postoji neki plan, čija je realizacija pokrenuta nakon razgovora Dodik - Lavrov. 

“Vezano za naše glasanje u UN-u i pridruživanje stavovima EU u Briselu, želim da znate da je Ministarstvo vanjskih poslova tražilo stavove kabineta članova Predsjedništva BiH kako glasati. Džaferović i ja smo dva puta odgovorili, Dodik se nije udostojio ni odgovoriti”, istakao je Komšić. 

Odgovarajući na pitanje novinara “zašto se ne poštuje stav iz RS”, Komšić je rekao da su u kreiranju vanjske i sigurnosne politike učestvovali svi, još od vremena Nebojše Radmanovića. 

“O svemu možemo razgovarati, ali onda recite nećeo da poštujemo Povelju UN-a, nećemo poštivati Sporazum o pridruživanju…Stav postoji, nismo u vakuumu. Ako hoćete da ga mijenjamo, dođite s takvim prijedlogom”, istakao je Komšić. 

Upitan o tome postoji li vizija rješenja aktuelne krize u BiH, Komšić je odgovorio: “Postoji izlaz, držimo se akata i onoga što je ranije dogovoreno”. 


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.