7.3.2022. 18:29
0
Ministar Dedić s kantonalnim ministrima poljoprivrede o mjerama pomoći poljoprivrednicima
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je danas sastanak s kantonalnim ministrima poljoprivrede na kojem je razgovarano o mjerama koje Vlada Federacije BiH, resorno ministarstvo i kantonalna ministarstva trenutno poduzimaju u cilju pomoći poljoprivrednim proizvođačima, prenosi BHRT.

Današnji sastanak je nastavak konsultacija s kantonalnim ministrima poljoprivrede s ciljem sagledavanja stanja u sektoru poljoprivrede i potrebe zajedničkog djelovanja i programiranja mjera veće podrške poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Sastanku su, pored federalnog i kantonalnih ministara, prisustvovali i direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka, predstavnici oba odbora za poljoprivredu Parlamenta Federacije BiH, Ilija Ilić i Ahmed Džubur, Saveza općina i gradova FBiH te predstavnici poljoprivrednih udruženja iz FBiH.

Shodno ranije održanom sastanku na kojem je razgovarano o mogućnostima veće harmonizacije i usklađenosti mjera podrške s federalnog i kantonalnih nivoa vlasti na ovom sastanku federalni ministar upoznao je prisutne kantonalne ministre sa zaključkom koji je Vlada FBiH usvojila a tiče se pomoći poljoprivrednim proizvođačima s 50 litara goriva po hektaru obradive površine posredstvom Federalne direkcije robnih rezervi. 

U cilju realizacije navedene mjere usaglašena je potreba da nadležna kantonalna ministarstva dostave kantonalnim vladama spiskove poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili podršku s kantonalnog nivoa u 2021. godini po hektaru obradive površine a koji će biti dostavljeni Federalnoj direkciji za robne rezerve.

Naglašena je neophodnost što bržeg usvajanja Budžeta Federacije BiH kako bi se stvorile pretpostavke za usvajanje Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu i početka isplate sredstava za realizaciju mjere podrške poljoprivrednim proizvođačima, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.