10.3.2022. 9:38
0
Turković - Baerbock: Njemačka će zaštititi BiH i djelovati protiv destabilizirajućih faktora
Posjeta Annalene Baerbock dolazi u veoma važnom trenutku ne samo za BiH, već i za Evropu i još jednom se zahvaljujemo i njoj i Njemačkoj na 30 godina podrške te države Bosni i Hercegovini. Hvala im za Berlinski proces koji je ponudio ekonomski razvoj cijelog Balkana. Upućujem poziv na hitan prekid vatre i nasilja u Ukrajini gdje stradaju civili. Glavni grad BiH ali i svi građani i gradovi BiH najbolje znaju šta donosi agresija i rat, poručila je nakon sastanka sa šeficom njemačke diplomatije Annalenom Baerbock, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković

“Otvoreno smo razgovarali o situaciji u BiH i na Zapadnom Balkanu. Njemačko prisustvo je konstruktivno i doprinosi miru na Balkanu. Podrivanje državnih institucija separatističkim politikama iz RS još nije zaustavljeno. Ukoliko se dozvoli daljnja destabilizacija i blokiranje državnih institucija BiH postoji bojazan da će stabilnost i sigurnost Evrope biti ugrožena. Neophodno je odmah zaustaviti sve retrogradne projekte u BiH i zaustaviti provođenje zaključaka NSRS. To će dovesti do isupnjavanja prioriteta na putu ka EU. Legitimne i legalne ovlasti OHR-a su predviđene za ovakve situacije u kojima je ugrožen ustavni poredak”, dodala je Turković. 

Kako kaže razgovarali su i o zahtjevima koje je BiH poslala u Brisel u kojima se traži kandidatski status za BiH u skraćenom postupku i određivanje datuma početka pregovora. 

“To bi bio doprinos miru i bržem provođenju reformi. Zapadni Balkan je slaba tačka EU na kojem se mora pokazati snaga. Pozdravljamo imenovanje Manuela Sarazina za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Upoznala sam ministricu Baerbock sa aktivnostima i stavovima BiH u vezi sa situacijom u BiH. BiH se pridružila stavu EU, a razgovarali smo i o ekonomskoj saradnji i razvojnoj pomoći”, kazala je Turković. 

Istakla je da je Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH u 2021. godini i jedan od najvećih investitora.

Zaključila je da vjeruje da ima prostora za podizanje saradnje i partnerstva na još viši nivo. 

“Zajednička nam je budućnost u EU i NATO. Zadovoljstvo je imati Njemačku za prijatelja”, zaključila je Turković.

Ministrica Baerbock kaže da je posjetu planirala od početka mandata jer je evropska budućnost Zapadnog Balkana središnji vanjskopolitički prioritet za Vladu Njemačke i nju lično.

“No, nikada ne bih rekla da ću na ovo putovanje krenuti u trenutku u kojem su mir i stabilnost u Evropi postali egzistencijalno pitanje. Došla sam da čujem koja očekivanja vi imate od nas Evropljana, ali i da kažem da će Njemačka na Zapadnom Balkanu biti prisutnija u budućnosti. Zato smo prvi put uveli specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan”, dodala je Baerbock.

Navodi da je imenovanje Manuela Sarazina samo početak. 

“Evropa je suočena sa katastrofom rata. Svjesna sam da mnogi ovdje u BiH prisjećaju se groznog vremena dok gledaju scene iz Ukrajine. Postoji samo jedan put, to su sloboda i mir, a Evropa je kuća koja treba da osigura taj mir i slobodu”, istakla je šefica njemačke diplomatije. 

Navodi da rat u Ukrajini pokazuje koliko je važno posjetiti Sarajevo. 

“Razgovarat ću ovdje o tome koliko je važno zaštititi mir, jer bez njega nema razvoja i blagostanja: Moramo osigurati mir u BiH i boriti se protiv onih koji ugrožavaju mir. Nećemo dozvoliti ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini. Podržat ćemo samo one koji se zalažu za jačanje zemlje, a ne one koji rade na njenoj destabilizaciji. Demokratski izbori su neophodni u svakoj zemlji i želimo da integritet izbora bude poboljšan. Persuade ESLJP su obavezne, a važno je da izbori budu održani u oktobru”, poručila je Baerbock.

Zahvalila je BiH na stavu spram stanja u Ukrajini. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.