15.3.2022. 8:12
0
Polovina benzinskih pumpi u Republici Srpskoj nezakonito digla cijene, kazne skoro milion KM
U Republici Srpskoj svaka druga benzinska pumpa je zaračunavala veće marže od Uredbom dozvoljene, obznanio je entitetski inspektorat.

Prema Uredbi o određivanju marži prilikom formiranja cijena na naftu i naftne derivate, dozvoljena marža u veleprodaji je šest feninga, a u maloprodaji 25 feninga. Inspektori su utvrdili da su neki trgovci zaračunavali i duplo veće marže, ali u Inspektoratu Republike Srpske ne otkrivaju imena benzinskih pumpi, piše BHRT.  


Republička tržišna inpekcija RS napisala je gotovo milion maraka kazni vlasnicima benzinskih pumpi koji su zaračunavali veće marže od Uredbom dozvoljenih. Pojedini naftaši su nezakonito digli cijene i za 30 feninga od dozvoljene marže i izdati su nalozi za vraćanje na zakonsku cijenu. Imena benzinskih pumpi nisu saopštili zbog, kako su rekli, zaštite mogućih sudskih potupaka. Pred kameru nisu željeli.
 
"Republička tržišna inspekcija je je izvršila 126 kontrola poštivanja marže na naftu i naftne derivate. U 68 slučajeva su utvrđeni određeni propusti, na osnovu čega su izdati prekršajni nalozi u vrijednosti od 992.200 maraka", saopšteno je iz Republičke tržišne inspekcije RS.   

Ceh lova u mutnom distributera nafte i naftnih derivata opet plaćaju građani. U Udruženju za zaštitu prava potrošača ističu da treba pooštriti kazne za distributere gorivom koji zaračunavaju veće marže od zakonom dozvoljenih. Kazne za pravna lica su 10.000 maraka, a za odgovorno lice 5.000 maraka, saznaje BHRT. 

"Niko neće obeštetiti građane, a građani su platili sve te kazne i građani stalno plaćaju danak nesavjesnog rada pumpi i nesavjesnog podizanja cijena. Svi oni koji su vinovnici ovakvih prevara trebaju biti javno obznanjeni", navodi Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana "Don".
 
U Transparency International takođe smatraju da su kazne simbolične, u odnosu na dobit koju su ostvarili zaračunavanjem većih marži. Nedopustivo je, ističu, da inspekcija krije njihova imena.
 
"Mi smo u praksi imali slučajeve gdje tužilaštvo ili inspekcija izlazi sa onima za koje postoji osnovana sumnja da su prekršili propise, izlazili su u javnost sa njihovim imenima, a ovdje inspekcija ne želi da objavi imena onih koji su već kažnjeni, dakle, za one za koje je utvrđeno da su kršili propise", kaže Damjan Ožegović iz Transparency International.

Do pojačanih inspekcijskih kontrola došlo je nakon sastanka direktora Inspektorata sa ministarkom trgovine i turizma Republike Srpske, koja je zatražila da se kontinuirano kontroliše zaračunavanje marži na osnovne životne namirnice i gorivo.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.