16.3.2022. 20:52
0
Premijer Forto: Podržat ćemo sarajevske studente koji izrađuju bolid za inženjersko takmičenje
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je da će podržati sarajevske studente koji izrađuju bolid za Formulu Student, inženjersko takmičenje koje se održava na stazama svih kontinenata gdje se održavaju utrke Formule 1.

Naime, tim studenata Mašinskog, Elektrotehničkog fakulteta i Internacionalnog Burch univerziteta izrađuje bosanskohercegovački bolid jer se želi takmičiti u Formuli Student, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo. 

Projekt su ovi studenti započeli 2020. godine i dosad su završili šasiju bolida i proces modeliranja, ali je zbog nedostatka novca, finalni proizvod na čekanju.

Kantonalni premijer Forto i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić posjetili su danas Mašinski fakultet gdje su najavili podršku projektu kako bi studentima omogućili da nastupe na takmičenjima koja se održavaju na stazama u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji...

- U budžetu imamo novac za razvoj i želimo da pomognemo našim studentima u kreiranju boljih uslova za rad i podrškom ovakvim konkretnim projektima kako bi u najboljem svijetlu predstavili Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom planu. Prilika da naši studenti predstave svoje inžinjerske sposobnosti u svijetu, da pokažu šta mogu napraviti, neprocjenjiva je. Činjenica da takmičenjima prisustvuju lideri moto-sporta i automobilske industrije govori u prilog tome. Osim budžetskog novca, možemo potražiti i pomoć od međunarodnih partnera - rekao je premijer Forto.

Kako je navedeno, na inženjerskom takmičenju se ocjenjuju dizajn, razvoj i performanse bolida.

Bolid koji razvijaju sarajevski studenti nešto je manjih dimenzija od bolida Formule 1, a na logotipu Arger Racing Formula Student Tima je autohtona bosanska divokoza čija su staništa obronci planina oko Sarajeva.


(FENA/ Mersad G.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.