20.3.2022. 8:34
0
Sukob Čovića i Izetbegovića jučer spriječio dogovor oko izborne reforme: Kažu da je danas dan D
Pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH danas ulaze u svoju posljednju rundu. Bar za sada.

Pojedini učesnici pregovora, kao što je Fahrudin Radončić, današnji nastavak razgovora nazvali su danom D, dok je Ilija Cvitanović istakao da će pregovorima dati još danas šansu.

Sudeći prema sinoćnjim izjavama koje su uslijedile nakon cjelodnevnih razgovora u zgradi Delegacije EU, dogovor je bio blizu, ali jedna stvar je poremetila eventualni kraj ‘pozitivni’ ishod.

Poznato je da je na stolu elektorski model izbora članova Predsjedništva BiH, dok se razmatra i reduciranje ovlasti Doma naroda. Elektorski model je izabran kao zvanični prijedlog SAD, ali i ostatka međunarodne zajednice.

No, šta je spriječilo dogovor?

Sudeći prema izjavama Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, to su bio govor Bakira Izetbegovića kojeg je jučer ujutro pred početak pregovora održao na skupu žena SDA.

“Bili smo spremni napraviti ogroman ustupak u onome što se zvalo funkcioniranje Federacije ali se bojim da neki šalju poruke putem asocijacije žena na koje ćemo jasno, korektno, džentlmenski i civilizirano odgovoriti. Rušitelji BiH, slanjem svojih poruka uoči pregovora, nisu pregovarači HDZ-u, HNS-u i Hrvatima u BiH”, poručio je Čović.

Izetbegović je ranije kazao da Čović mora platiti ono što je “naor'o” i da je mnogo toga lošeg uradio.
 
“To je jedna od krucijalnih potreba, to se mora uraditi. On je svojim djelovanjem, nepotpisivanjem bez pravog razloga ugovora sa Islamskom zajednicom, odlascima u Beograd, Banju Luku, podrškom Dodiku, koketiranjem sa silama koje ugrožavaju ovu zemlju, razljutio Bošnjake da sad ne možemo napraviti ono što nam treba i što je normalno”, rekao je Izetbegović.

No, s obzirom na to da je njihov odnos inače politički turbulentan, vjerovanto je ovo samo nastavak prepucavanja.

Šta podrazumjeva elektorski model i zašto nekima smeta?

Jasno je da će se i danas nastaviti razgovori tamo gdje se sinoć stalo – na elektorskom modelu.

Radi se o modelu koji je rađen po uzoru na američki sistem. Svaki kanton bi davao određen broj elektora koji bi nakon toga birali članove Predsjedništva BiH. 

Ono što je sporno pojedinim strankama, prije svega ljevice, jeste to da bi ovim sistemom navodno bio glas iz Posušja ili Širokog Brijega nekoliko puta vrijedniji od glasa Hrvata u Sarajevu.

Međutim, Elmedin Konaković, lider NiP-a, koji je također jedan od učesnika pregovora, sinoć je za Face TV kazao da je ‘brutalna laž’ da postoji ogromna disproporcija u glasovima.

On je istakao da model koji se nudi nije savršen ali da bi se njime napravio veliki iskorak.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.