21.3.2022. 19:33
0
TAZ: Čović i Dodik bi mogli pokrenuti raspad države
Elektorski način glasanja ili tzv. američki model po ukusu je hrvatske nacionalističke stranke HDZ, piše njemački TAZ.

Pregovori o novom Izbornom zakonu BiH su pregovori o postojanju države. TAZ piše da bi „američki model“ pomogao hrvatskim nacionalistima u BiH da svom vođi Draganu Čoviću osiguraju mjesto u tročlanom državnom Predsjedništvu, u kojem zajedno šefa države čine predstavnici bosanskih Srba, Hrvata i Bošnjaka. 

Dalje pišu da dužnosnici EU i SAD pokušavaju izvršiti pritisak na Bakira Izetbegovića, lidera bošnjačke nacionalne stranke SDA, te da je evropska predstavnica Angelina Eichhorst osigurala da nenacionalističke stranke budu isključene iz rasprave o izbornom zakonu.

TAZ podsjeća i na veze Čovića s Rusima ali i na ulogu koju je imao u ratu tokom 1993. godine kada je kao direktor firme Soko prisiljavao bošnjačke logoraše logora Heliodrom na prinudni rad.

“On također održava bliske odnose s Miloradom Dodikom, koji uz podršku Moskve želi odvojiti “srpsku republiku” (bh. entitet RS op.a.) od Bosne i Hercegovine što bi dovelo do raspada države."

Podsjećaju da je Dodik krajem decembra 2021. godine bio kod Putina i da je koordinirao svoju politiku u BiH sa Kremljom. U tekstu se navodi da Dodik do ljeta želi prekinuti sve kontakte sa državnim institucijama.

“Ako bi Čović uspio s izbornim zakonom, on i Dodik bi imali većinu u Predsjedništvu BiH. Tada bi mogli pokrenuti raspad države”, piše TAZ.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.