21.3.2022. 22:54
0
U Travniku obilježen Svjetski dan bubrega
Udruga dijaliznih i transplantiranih bolesnika (UDIT) SBK obilježila je u Travniku, zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo SBK Svjetski dan bubrega, a građane je najviše zanimalo stanje njihog krvnog tlaka i razine šećera u krvi te su djelatnici Zavoda imali pune ruke posla.

Članovi Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB razgovarali su s građanima ali i medijima o toj bolesti, teškoj i mukotrpnoj dijalizi, a transpalantirani su govorili na koji način su došli do transplantacije i kakav je život bez dijalize.

- Podjelom brošura i ostalih promidžbenih matrijala željeli smo ukazati na prevenciju te podmuke i teške bolesti, apostrofirajući osam zlatnih pravila među kojima je fizička aktivnost, a tako se može bolje kontrolirati krvni tlak i tjelesna masa.

- Redovito kontrolirajte nivo šećera u krvi (rano otkrivanje i primjereno liječenje šećerne bolesti smanjuju učestalost oštećenja bubrega šećernom bolešću), kontrolirajte krvni tlak (arterijska  hipertenzija drugi je po učestalosti uzrok kronične bubrežne bolesti), jedite zdravu hranu i kontrolirajte tjelesnu težinu (smanjite unos soli na 5 do 6 grama dnevno. Ne dosoljavajte hranu). održavajte zdravi unos tekućine (1,5 do 2 litre vode dnevno znatno olakšava bubrežnu funkciju čišćenja štetnih produkata iz krvi. Osobe s bubrežnim kamencima moraju piti i više), ne pušite (pušenje djeluje nepovoljno na cirkulaciju krvi kroz bubrege i na taj način ih oštećuje, a istovremeno povećava rizik od raka bubrega za 50 posto – navodi se.

Savjetuju i izbjegavanje nekontroliranog uzimanja lijekova (lijekovi protiv bolova mogu oštetiti vaše bubrege), kao i provjeravanje funkciju bubrega (ako imate jedan ili više rizičnih čimbenika - šećernu bolest, visok krvni tlak, prekomjernu tjelesnu masu ili ako je netko u vašoj obitelji liječen zbog kronične bubrežne bolesti).

- Poznato je da je transplantacija najbolji način liječenja kod zatajenja unutranjih organa pa tako i bubrega. S tim u vezi informirali smo građane o mogućnostima donacije/darivanja organa za života i nakon smrti, te su se mnogi od njih odlučili potpisati donorsku karticu - navodi Upravni odbor UDiT SBK/KSB.

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega se nastavlja u Vitezu, utrkom ‘Vitez trči za Svjetski dan bubrega’.

- Prvog proljetnog dana obilježava se i Dan općine Travnik te smo iskoristili tu prigodu da, zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo SBK/KSB, na Trgu Europe obilježimo i Svjetski dan bubrega - naglašeno je. 

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.