22.3.2022. 13:33
0
Vlada TK u zakone iz oblasti obrazovanja uvodi stipendiranje nadarenih učenika
Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju, Zakona o srednjem obrazovanju i Zakona o visokom obrazovanju koji će biti razmatrani po skraćenom postupku.

- Riječ je o izmjenama koje se tiču rješavanja jedne od mjera iz ekspozea premijera, a koja se odnosi na stipendiranje posebno nadarenih učenika i studenata. Stvaramo pravni osnov za stipendiranje posebno nadarenih učenika i studenata - izjavio je ministar obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović.

Naglasio je da će ovim izmjenama i dopunama biti omogućeno da osobe koje su završile nastavničke fakultete odrade pripravnički staž, ukoliko pripadaju kategoriji onih diplomanata koji po nekom drugom osnovu nisu ispunjavali uslove za odrađivanje pripravničkog staža.

- Imamo jedan broj onih koji ne mogu da odrade pripravnički jer im roditelji nisu pripadali boračkim kategorijama. Smatramo da su ti ljudi diskriminisani u društvu i želimo to ispraviti – izjavio je Omerović.

Vlada TK je utvrdila i Prijedlog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koji će dalje ići po redovnoj proceduri.

- Ovaj prijedlog zakona govori ko čini komisiju za upis djece sa lakšim smetnjama u predškolske ustanove, zbog kojih krivičnih djela je zaposlenik nepodoban za rad u kontekstu pravosnažne presude, također se uvodi mogućnost suspenzije direktora. Definiše se formiranje aktiva direktora predškolskih ustanova i uvode se sankcije za lica koja neregistrirana obavljaju djelatnost predškolskog odgoja – izjavio je ministar Omerović.

Razmatrane su i usvojene izmjene i dopune Zakona o obrazovanju odraslih gdje je predviđeno da se skraćuje trajanje osnovnog obrazovanja za osam mjeseci, pravi se diferencijacija između lakših i težih prekršaja, uvodi se mogućnost zabrane obrazovanja na određeni period ili trajne zabrane u slučaju da dođe do izdavanja diploma suprotno zakonu.

Kako je kazao ministar Omerović, registracija organizatora obrazovanja se pooštrava i uvodi se bankovna garancija.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.