22.3.2022. 17:32
0
Delić: Počeo otkup poljoprivrednih viškova, otkupna cijena jedna KM po kilogramu krompira
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo danas je počelo s otkupom i preuzimanjem tržišnih viškova merkantilnog krompira od poljoprivrednih proizvođača koji su u sistemu podsticaja Ministarstva. Ova inicijativa nastavak je prošlogodišnje akcije Ministarstva privrede i otkup podrazumijeva sve viškove koje su prijavili proizvođači i to po cijeni od jedne KM po kilogramu krompira.

- Ove godine inicirali smo i povećanje iznosa namijenjenih sredstava za otkup ovih proizvoda, te je u odnosu na prethodnu godinu veći za 0,40 KM po kilogramu, obzirom da su aktuelna poskupljenja i da su i troškovi poljoprivrednika povećani, ovo je još jedan od načina da im se izađe u susret - naveo je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo saopćeno je da su se poljoprivredni proizvođači tokom prethodne godine susreli s nizom izazova koji su im otežali proizvodnju, a prošlogodišnja inicijativa otkupa tržišnih viškova ocijenjena je kao jedan od uspješnijih projekata.

Zato će se projekat nastaviti i za ovogodišnju sjetvu, odnosno već najesen će Ministarstvo privrede KS otkupiti tržišne viškove iz proljetne sjetve 2022. godine od poljoprivrednih proizvođača iz sistema podsticaja Ministarstva.

Šef odjeljenja za poljoprivredne i stručne poslove Ministarstva privrede Kantona Sarajevo Elzedin Cerović podsjetio je da je na inicijativu Ministarstva, Vlada KS donijela Zaključak kojim će se otkupiti svi poljoprivredni viškovi, konkretno povrtne kulture.

- U ovom slučaju radi se o otkupu krompira. Danas počinjemo s isporukom oko 50 tona krompira, s tim što će Ministarstvo privrede KS uputiti inicijativu Vladi KS da se otkupe svi poljoprivredni proizvodi koji u tom trenutku budu tržišni viškovi. Osim povrtnih kultura, bit će otkupa žita. Već smo animirali poljoprivredne proizvođače da krenu u aktivniju sjetvu. U saradnji s Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, prve količine ćemo isporučiti javnim kuhinjama, zatim pojedinačno na kućne adrese ugroženim kategorijama stanovništva, kako bi u ovim teškim vremenima pomogli ljudima - rekao je Cerović.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.