23.3.2022. 15:45
1
Ispitivanjem svjedoka Zolaka i vještaka Katane nastavljeno suđenje u 'slučaju Respiratori'
Svjedočenjem Aleksandra Zolaka i ispitivanjem sudskog vještaka - grafologa Ismeta Katane, te ulaganjem u spis materijalnih dokaza, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu Novalić i drugi u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma "F. H. Srebrena malina”.

Svjedok odbrane Alaksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kazao je u direktnom ispitivanju da ga federalni premijer Fadil Novalić, prvooptuženi u ovom predmetu, nikada nije kontaktirao u vezi sa spomenutom nabavkom respiratora.

Istovremeno, detaljno je opisao proceduru upisa u Registar prometnika medicinskih sredstava, s fokusom na okolnosti u vezi s upisom u taj registar firme Srebrena malina.

Svjedok je potvrdio kako ga je nazvao savjetnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje Miloš Stevanović, te ga obavijestio da Federacija BiH nabavlja respiratore, zamolivši ga da učini što može, budući na vanrednu situaciju, odnosno proglašenje stanja nesreće usljed pandemije koronavirusa.

Ispričao je kako su tada zvali sa svih strana, te da je u međuvremenu saznao da se radi o firmi (Srebrena malina) koja nije upisana u Registar prometnika medicinskih sredstava.

Pojasnio je kako je Inspektorat koji djeluje u sklopu Agencije za lijekove zadužen za provođenje procedure u pogledu upisa u Registar, kao i da je to omogućeno svim pravnim subjektima koji ispunjavaju odgovarajuće kriterije, odnosno da je vanredna situacija zahtjevala i hitno postupanje.

Odgovarajući na upite Novalićeve braniteljice, advokatice Vasvije Vidović, Zolak je kazao kako nije ništa neuobičajeno da procedura registracije za pravne osobe, koje ispunjavaju kriterije, bude promptno okončana, za nekoliko dana, navodeći primjer iz ranijeg perioda kada je jedna firma to ishodila za jedan dan.

Dodao je kako je to vrijeme u kojem je sve što je imalo veze s pandemijom bilo apsolutni prioritet, te da je u Agenciju za lijekove dnevno stizalo pet do deset zahtjeva od različitih subjekata, odnosno da je od 17. marta do 1. juna 2020. godine izdato 325 saglasnosti za uvoz medicinskih sredstava.

Svjedok je podsjetio da je u istrazi u ovom predmetu saslušan više puta, odnosno da je kao svjedok dao iskaz 17. i 29. maja 2020. te da ono što je tada rekao važi i sada.

Podsjetio je, također, da je u Agenciju 23. juna "ušla" SIPA, nakon čega su mu u statusu osumnjičenog određene mjere zabrane, kao i da je odbio imunitet od krivičnog gonjenja, koji mu je, kako navodi, ponudio istražitelj Tužilaštva, “ukoliko bude pričao”.

Na upit o tome šta je Tužilaštvo očekivalo od njega, Zolak je kazao da ne može biti siguran, ali da je to percipirao kao određenu vrstu pritiska.

Odgovarajući na upite odbrana treće i drugooptuženog (Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka), svjedok je ponovio kako su uvjeti za upis u spomenuti registar jasno propisani, te da je Agencija za lijekove ispoštovala sve zakonske obaveze u pogledu osiguranja nesmetanog prometa lijekova.

U sklopu unakrsnog ispitivanja, svjedoku je predočeno da je 23. juna 2020. godine ispitan u svojstvu osumnjičenog i da u međuvremenu nije obaviješten da je istraga okončana, te je tako problematizirano pitanje njegovog statusa.

U vezi s tim, odbrana je uputila prigovor, izričito se protiveći takvom tretmanu svjedoka i navodeći kako se radi o svojevrsnom pritisku i zloupotrebi, podsjećajući kako je Zolak i u optužnici Tužilaštva naveden kao svjedok.

U nastavku su svjedoku predočeni zapisnici izjava datih u Tužilaštvu, a zastupnike optužbe je, između ostalog, interesiralo da li ga je neko drugi, pored spomenutog Stevanovića, kontaktirao u vezi s nabavkom respiratora, odnosno Srebrenom malinom, na što je svjedok odgovorio da nije.

Sve je, kako je kazao, išlo prema Inspektoratu, te da je Stevanoviću sugerirao da se firma iz FBiH (Srebrena malina), zainteresirana za upis u spomenuti registar, javi nadležnoj službi.

Ostatak unakrsnog ispitivanja odnosio se na ulogu i djelokrug Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Vještak garafološke struke Ismet Katana ispitan je na okolnosti autentičnosti potpisa na pismima namjere u postupku nabavke spomenutih respiratora, komparirajući originalne dokumente izuzete iz Sekretarijata Vlade FBiH i one koji su iz Tužilaštva dostavljeni odbrani, a koji su isprintani s elektronskog nosača podataka.

Naime, radi se o četiri verzije originalnih dokumenata, dvije (verzija na bosanskom i engleskom jeziku) datirane na 2. aprila 2020. i dvije datirane na 14. april 2020. godine, te isto toliko ispisa verzija pohranjenih u elektronskoj formi.

Kako je vještak utvrdio, u pismima namjere od 2. aprila 2020. ovjeren je falsimilom Novalićevog potpisa, dok je drugo pismo od 14. aprila Novalić potpisao svojeručno.

Međutim u bosanskoj verziji pisma, koja je odbrani dostavljena od Tužilaštva u elektronskoj formi, vještak nije mogao sa sigurnošću utvrditi da ga je Novalić svojeručno potpisao.

Pojasnio je da vjerovatno jeste (potpisao), ali nije mogao to sa sigurnošću reći, budući da se radi o elektronskoj verziji (printanom materijalu), te da nije mogao analizirati, elemente poput jačine pritiska, smjera i brzine pisanja...

U nastavku glavnog pretresa u sudski spis su uloženi izvedeni materijalni dokazi strana u postupku (odbrane i optužbe).

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, za spomenutu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. "Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. "Srebrena malina", te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Inače, postupak u ovom predmetu je u fazi izvođenja dokaza odbrane a, kako je najavljeno, trebao biti nastavljen na ročištu zakazanom za 25. marta, saslušanjem novog svjedoka, te ulaganjem u spis materijalnih dokaza odbrane.

(FENA/A. Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.