24.3.2022. 18:05
0
Vlada izjednačava porodilje u FBiH, ali opozicija bi više?!
Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta F BiH planiranoj za 28. i 29. mart ove godine planirano je razmatranje Prijedloga Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH.

Tim zakonom se po prvi put reguliše minimum prava nezaposlenih porodilja na prostoru cijele F BiH.

- Ono što treba shvatiti je da se radi o zakonu socijalnog karaktera koji treba da pomogne siromašnim porodicama. U tom pravcu Vlada F BiH se ne želeći stvarati nerealne obaveze kantonima opredijelila za utvrđivanje prava koje će ostvarivati sve nezaposlene porodilje, kazao je za Patriju Miroslav Jurešić, pomoćnik ministra za socijalnu zaštitu F BiH.  Prema urađenim procjenama ovim zakonom bi bilo obuhvaćeno oko 9.000 porodilja, a za njegovu realizaciju će biti neophodno osigurati 30 miliona maraka. Visina nadoknade je 55 posto najniže plaće, odnosno 298 KM.  Prijedlog Zakona u parlamentarnu proceduru ide u trenutku kada su Tuzlanski i Sarajevski kanton već krenuli sa aktivnostima da porodiljama u tim kantonima osiguraju 1.000 KM mjesečno. Pri tome pravo nije vezano za radni status porodilje.  Zastupnik SDP BiH u Parlamentu F BiH Irfan Čengić nije sretan što Vlada F BIH nije slijedila ove primjere.  - Mi ćemo imati pet amandmana na ovaj zakon jer nam je želja da porodilje imaju nadoknadu od 1.000 KM i da nema diskriminacije između zaposlenih i nezaposlenih porodilja, kaže Čengić.  Rješenjem Vlade F BiH nisu zadovoljni ni u Našoj stranci jer se opet ostavlja na volju kantonima da mogu nejednako tretirati prava porodilja.

- Mi smo predlagali formiranje fonda iz kojeg bi se finansirale sve porodilje. S druge strane bojimo se da će implementacija krenuti tek naredne godine jer su kantoni već usvojili budžete. Osim toga zakonom je predviđen i rok od tri mjeseca za usklađivanje kantonalnih propisa, a Zakon mora potvrditi i Dom naroda, istakla je Nasiha Pozder, predsjednica Parlamentarne komisije za socijalnu zaštitu.

Pomoćnik ministra Jurešić ovakve ideje smatra dobrim, ali nerealnim jer je kako kaže pogrešno nametati kantonima obaveze koje možda ne bi mogli ispuniti. Dosadašnja je praksa pokazala da su prava porodilja bila nejednaka i u pravilu manja od predloženog iznosa.


- Ono što se neće da shvati da je ovo socijalni zakon, pronatalitetne politike su nešto drugo. Kantonima niko ne brani da utvrđuju dodatna prava. Kroz socijalu se ne trebaju davati velika primanja jer onda niko ne bi htio da radi. Pronatalitetne politike su puno šira oblast i treba vidjeti kako to rade puno razvijenije zemlje od BiH, kaže Jurešić.

On se nada da će zakon biti usvojen jer će po prvi put minimum prava biti ujednačen za cijeli prostor F BiH. Optimizam daje i Čengićev stav.

- Ako naši amandmani ne budu usvojeni klub SDP-a će donijeti odluku kako glasati. Lično mislim da u potrazi za odličnim rješenjima na koje vladajuće stranke ne pristaju, ne trebamo odustati ni od podrške minimalnog napretka, rekao je Čengić.


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.