26.3.2022. 11:02
0
Nikšić: Plenković pokušao neuvjerljivo opravdati postupke HDZ-a BiH
Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić smatra da je premijer Republike Hrvatske i predsjednik tamošnjeg HDZ-a Andrej Plenković pokušao neuvjerljivo opravdati postupke HDZ-a BiH.

Čovićevo i HDZ-ovo blokiranje usvajanja Rezolucije o osudi ruske agresije na Ukrajinu Plenković pravda činjenicom da je rezoluciju predložio SDP-ov delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović - istakao je Nikšić u saopćenju.

Navodi da se čitav svijet ujedinjuje u osudi brutalnog napada na suverenu državu, a da se u BiH blokiranje pravda izgovorom da se agresija ne treba osuditi jer rezoluciju u izbornoj godini predlažu ljudi iz SDP-a.

- Suština je ovdje jasna i nezaobilazna, kao što je providna Plenkovićeva manipulacija. HDZ BiH brani ruske pozicije i svrstava se uz Rusiju rušenjem rezolucije. Tekst rezolucije nema nikakvu stranačku konotaciju i u potpunosti je usaglašen sa sličnim aktima Evropske unije. I to je razlika između nas i njih, između ljevice i desnice na Balkanu.
Mi iz SDP-a bi glasali za tekst rezolucije bilo ko da ga je predložio jer je to pravedno u odnosu na herojski narod Ukrajine, jer je to biranje prave strane kad je u pitanju demokratski svijet. I dok su u SAD-u jedinstveni i demokrati i republikanci, u Evropi i demokrati i konzervativci na Balkanu je važno ko je predložio rezoluciju - poručio je Nikšić.

Smatra da su odbili glasati "jer se ne smiju zamjeriti SNSD-u".

- Danas je vrijeme kada ste na pravoj strani historije ili niste. Ili ste za pristupanje EU ili ste za Rusiju, sredine nema. SDP BiH će nastaviti da predlaže inicijative za pristupanje EU i NATO-u i nastavit ćemo biti brana proruskim politikama podjele i destabilizacije koje se pokušavaju utkati i u naš Ustav i u naš Izborni zakon - navodi Nikšić u saopćenju.


(Fena/Admir O.)

SDPNiksic
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.