29.3.2022. 15:45
0
U Sarajevu: Sanirano preko 10 kilometara lokalnih saobraćajnica u Centru
Općina Centar Sarajevo u svojstvu nadležnog upravitelja svake godine ulaže značajna finansijska sredstva u svrhu poboljšanja cestovne infrastrukture.

Odlukom o razvrstavanju lokalnih cesta i ulica u gradu Sarajevu utvrđeno je da se na području općine Centar nalazi ukupno 74.545 metara lokalnih cesta. U protekloj godini rekonstruisan je niz saobraćajnica ukupne dužine 10.626 metara što čini 14,3% od ukupne dužine lokalnih cesta. Iz budžeta ove lokalne zajednice u protekloj godini za sanaciju lokalnih cesta izdvojeno je 3.996.000 KM, a za sanaciju nekategorisanih cesta 990.000 KM. 


U skladu sa navedenom Odlukom Općina Centar je preuzela obavezu upravljanja, izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite pripadajućih lokalnih cesta. U prilog ispunjenju zakonskih obaveza lokalne zajednice svakako govori procenat rekonstruisanih cesta tokom protekle godine i to cesta u ulicama: Adnana Aslanija, Gornja Breka, Hamida Beširevića, Tepebašina, Armije Republike Bosne i Hercegovine, Hrastovi, Soukbunar, Kartal Donji, Radićeva, Provare, Gornji Kromolj, Jukićeva, Dejzina Bikića, Grdonj, Zaima Šarca, Skakavac, naselje Muharemovići, Tovarište Lučica.


- Smatramo bitnim istaći da Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica prilikom planiranja sanacije, rekonstrukcije i izgradnje saobraćajnica posebnu pažnju posvećuje ispitivanju vodovodne i kanalizacone mreže, a kako bi se, ukoliko je to potrebno, prije pristupanja radovima sanacije saobraćajnica izvršila adaptacija i sanacija vodovodnih i kanalizacionih instalacija. Na ovakvom pristupu sanacije, rekonstrukcije i izgradnje saobraćajnica će se istrajavati a u cilju dugoročnog rješavanja pitanja infrastrukture.  - navode iz Općine.  


Za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju lokalnih cesta na području općine Centar u ovoj godini izdvojeno je 3.329.000 KM, dok je za nekategorisane ulice planirano 1.024.000 KM.  U namjeri da se spriječi nastajanje šteta na cestovnoj infrastrukturi usljed prokopavanja načelnik Srđan Mandić je predložio, a Općinsko vijeće Centar krajem prošle godine usvojilo Odluke o prokopavanju saobraćajnica na području općine Centar Sarajevo.





Na grafičkom prikazu iznad predstavljeni su iznosi finansijskih sredstava koji su izdvojeni za sanaciju pomenutih saobraćajnica.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.