31.3.2022. 22:47
0
ZDK: Bašić naglasio kontinuirano opredjeljenje Vlade da unapređuje položaj branilačke populacije
Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, Informaciju o naknadi troškova liječenja i nabavke lijekova za potrebe branilaca i članova njihovih porodica u 2021. godini.

Informacija prikazuje provedene aktivnosti, potrebu i opravdanost postojanja tog transfera. Obzirom da je određeni broj nezaposlenih iz reda te populacije ili sa niskim primanjima koji teško održavaju osnovne funkcije i potrebe porodica: ratni vojni invalidi, demobilisani branioci i članovi porodica poginulih branilaca, kontinuirano se vrši dodjela sredstava tog vida novčane pomoći.

- Tom vrstom pomoći Ministarstvo nastoji ublažiti postojeće teško socijalno-ekonomsko stanje boračke populacije, kao i stanje izazvano pandemijom. Tako ćemo i nastaviti - rekao je resorni ministar Fahrudin Čolaković.

U 2021. godini ukupno je realizirano 3.306 zahtjeva pripadnika branilačke populacije i utrošeno 1.194000 KM, a sredstva su realizirana u stopostotnom iznosu.

Među korisnicima najviše je bilo demobilisanih branilaca 2.641, zatim članova porodica poginulih boraca 191, ratnih vojnih invalida 456 te 18 dobitnika najvećih ratnih priznanja. Po općinama, najveći broj korisnika je iz Zenice 584, slijede Zavidovići 547, Visoko 493, Maglaj 421, Žepče 298, Tešanj 278, Kakanj 174, Olovo 160, Breza 134, Vareš 109, Doboj Juga 68 i Usora 40 korisnika.

- Premijer Mirnes Bašić naglasio je kontinuirano opredjeljenje Vlade da unaprjeđuje položaj branilačke populacije te da svake godine povećava izdvajanja za liječenje boračkih kategorija - saopćila je Press služba ZDK.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.