4.4.2022. 9:23
2
"Da smo ukinuli akcize na gorivo, za mjesec dana bi izgubili 17.6 miliona maraka"
Premijer RS-a Radovan Viđković je, u razgovoru za medije iz RS-a, pojasnio zašto su delegati SNSD-a u Domu naroda PSBiH glasali protiv ukidanja akciza na gorivo iako je Vlada RS-a prije toga predlagala slično rješenje. Višković je naglasio da je sporan bio rok važenja tih izmjena, odnosno koliko dugo bi akcize bile ukinute.

Prijedlog SDP je bio neozbiljan jer su tražili da se ukinu akcize na šest mjeseci, a mi smo rekli na mjesec dana. Želimo da pratimo situaciju i da vidimo nakon tih mjesec dana da li ta mjera ima efekta, treba li je produžavati ili ne. Moram napomenuti da su, i bez ukidanja akciza, nafta i naftni derivati u BiH jeftiniji od okruženja. Ukidanjem akcize na mjesec dana RS bi izgubila 17,6 miliona KM, ali mi smo spremni da to uradimo ako će to donijeti dobro građanima, kazao je Višković.

Napominje kako u vezi sa ukidanjem akciza postoji jedna dilema.

- Šta da radimo sa rezervama onih distributera koji su već nabavili naftu i naftne derivate i platili te akcize? Može se naći načina da se to riješi, ali to traži vrijeme. Druga dilema je, šta ako se BiH odrekne akciza i onda nam počnu dolaziti građani iz regije kako bi kupili naftu i naftne derivate. Njima bi nafta i naftni derivati bili još povoljniji nego nama jer nema akcize i oslobađaju se PDV-a. To znači da bi u datom momentu mogli da imamo ogromne redove, pogotovo u pograničnim dijelovima, te da se možda čak ugrozi snabdijevanje naših građana. Je li nam to cilj? Iz tog razloga je Vlada RS tražila da se to ograniči na mjesec dana, a ne na šest mjeseci kako je predlagao SDP. I na kraju, treba pomenuti i to da ukidanje akciza na naftu i naftne derivate neće dovesti do pojeftinjenja ostalih namirnica, koje su poskupile upravo zbog rasta cijena nafte i naftnih derivata, izjavio je Višković.

U toku razgovora dotakao se i problema robnih zaliha, konkretno pšenicei brašna.

- Proizvodnja pšenice u RS-u je negdje oko 200.000 tona godišnje, od čega može da se dobije oko 120.000 tona brašna. U normalnim okolnostima, potrošnja građana u RS-u je negdje oko 5.500 tona brašna  mjesečno. To znači da naša jedna žetva obezbjeđuje brašna za skoro dvije godine. Međutim, problem je što FBiH nema značajnu proizvodnju pšenice, pa dobar dio brašna ili pšenice iz RS-a završi u FBiH. U tom slučaju, proizvodnja pšenice u BiH nije dovoljna za prehranu svih stanovnika, i moramo uvoziti određenu količinu pšenice sa drugih prostora.


(Admir O.)

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.