6.4.2022. 18:10
1
Sarajlije se masovno naoružavaju: Od početka rata u Ukrajini broj zahtjeva za odobrenje za nabavku oružja drastično povežan
U jeku globalnih dešavanja, ali i politički zategnute situacije u našoj zemlji, sve je veći broj građana koji bezbjednost sebe i svoje porodice žele osigurati dobijanjem dozvole za nabavku oružja.

Prema navodima Avaza, broj zahtjeva za odobrenje za nabavku oružja drastično je povećan u februaru, mjesecu u kojem je počeo rat u Ukrajini, a koji ne jenjava već skoro mjesec i po dana. 

Iz MUP-a KS su naveli da je tokom februara ove godine fiziĉkim licima izdato 200 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 158 oružnih listova.

Također, u januaru ove godine, fiziĉkim licima izdato je 131 odobrenje za nabavku vatrenog oružja i 96 oružnih listova. U toku 2021. godine fiziĉkim licima izdato je 1.638 odobrenja za nabavku vatrenog oruţja i 1.602 oružnih listova.

U decembru prošle godine fiziĉkim licima izdato je 141 odobrenje za nabavku oružja, a u novembru 166, a u oktobru 119.

Procedura oko dobijanja dozvole za oružje

O procedurama oko dobijanja dozvole za oružje, nedavno je za naš portal govorio portparol MUP-a KS Mirza Hadžibadić.

"Nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije je definisano Zakonom o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u KS gdje je tim zakonskim odredbama definisano koji su to uslovi da bi lice dobilo odobrenje za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije. Tim Zakonom, odnosno, Članom 10 definisani su opći i posebni uslovi koji se moraju ispuniti od strane podnosioca zahtjeva a zahtjev se podnosi mjesnoj nadležnoj policijskoj upravi, dakle upravi na području u kojoj lice koje želi oružje ima svoje prebivalište. Ti opći i posebni uslovi, između ostalog, podrazumijevaju, o općim uslovima kada govorimo da ima opravdan razlog za nabavku oružja, zatim da je lice navršilo najmanje 21 godinu i istorija njegove osuđivanosti odnosno neosuđivanosti u pogledu krivičnih odnosno prekršajnih sankcija. Što se tiče posebnih uslova, tu je uslov koji se odnosi na potrebnu zdravstvenu sposobnost, dakle da ima ljekarsko uvjerenje u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi i da prođe postupak koji se odnosi na uspješno završenu obuku iz poznavanja propisa, ali i obuku koja se odnosi na vještine rukovanja oružjem koje želi da nabavi", kazao je Hadžiabdić.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.