7.4.2022. 17:56
0
Vlada ZDK odobrila milion KM za uređenje poslovnih zona u osam općina i gradova
Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, usvojila je Odluku o odobravanju i dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona na području tog kantona u ukupnom iznosu od 1.031.000 KM.

Pravo na sredstva za uređenje poslovnih zona, iz sredstava koncesionih naknada, putem javnog poziva ostvarilo je osam lokalnih zajednica u ZDK-u, i to Zenica (Poslovna zona "Zenica 1"), Tešanj (PZ "Bukva-Vila"), Vareš (PZ "Kram"), Maglaj (PZ "Liješnica"), Žepče (PZ "Radovlje", Doboj Jug (PZ "Mravići"), Usora (PZ "Srednja Omanjska" i Olovo (PZ "Golubište").

- Misija Vlade i Ministarstva gospodarstva ZDK je ravnomjeran razvoj svih općina, što potvrđujemo ovom današnjom odlukom. Od 2016. do 2022. za formiranje i uređenje poslovnih zona ukupno smo izdvojili pet miliona KM - rekao je ministar za privredu Zlatko Jelić.

Izrazio je zadovoljstvo što je sredstva dobila i Općina Vareš koja do sada nije imala poslovnu zonu, naglašavajući da većina gradova i općina u tom kantonu imaju razvijenu infrastrukturu u poslovnim zonama.

- Naš cilj je da ulaganjem u poslovne zone jačamo jedinice lokalne samouprave, samim tim i privlačenje novih investicija, a kroz investicije i otvaranje novih radnih mjesta - rekao je Jelić.

Kao dobar primjer efekata formiranja poslovnih zona naveo je općinu Usora gdje je broj zaposlenih u posljednje tri godine povećan sa 800 na 2.035, a većina novih radnih mjesta otvorena je upravo u poslovnim zonama, saopćeno je iz Press službe ZDK. 

(A. Balićevac)

Vlada ZDK
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.