8.4.2022. 22:54
0
Vlada BPK Goražde: Za Program stručnog osposobljavanja 100.000 KM
Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je na sjednici dala suglasnost na Program stručnog osposobljavanja 2022. godine kojeg implementira Služba za zapošljavanje i to uz prethodnu saglasnost resornog Ministarstva pravosuđa. Za taj program Vlada je izdvojila 100.000 KM.

Tako će se nakon dvije godine pauze svim visokoobrazovanim osobama bez radnog iskustva koji se nalaze na evidenciji kantonalne Službe za zapošljavanje pružiti mogućnost stručnog ospobljavanja i sticanje prvog radnog iskustva za samostalan rad u struci, kako bi stekli uslov za polaganje stručnih ispita i postali konkurentniji na tržištu rada.

Nosilac realizacije tog programa u ukupnoj vrijednosti od 228.000 KM bit će Služba za zapošljavanje BPK Goražde. U finansiranju programa sa 100.000 KM učestvuje Vlada BPK, sa 48.000 KM Federalni zavod za zapošljavanje, dok je ostatak sredstava osigurala kantonalna Služba.

S ciljem stabilizacije domaćeg tržišta, Vlada BPK dala je pozitivno mišljenje Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, smatrajući da bi ona u mnogome pomogla domaćim drvoprerađivačima koji se bave finalnom proizvodnjom, a koji su u oskudici sa sirovinom zbog nekontrolisanog izvoza sirovine - poluproizvoda.

Saglasnost i pozitivno mišljenje Vlade i resornog Ministarstva dobio je odgovor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde upućen Instituciji ombudsmena za ljudska prava koji se odnosi na Preporuku u vezi sa ostvarivanjem prava djece na invalidska kolica. Kako je navedeno, ZZO BPK-a Goražde će na sljedećoj sjednici Upravnog odbora donijeti zaključak da djeca do navršene sedme godine života ostvaruju ovo pravo.

Takođe, primljen je k znanju Zaključak Vlade Federacije BiH u vezi Informacije o zaštiti života i zdravlja stanovništva u FBiH u svjetlu aktuelnih ratnih događanja u Ukrajini te zaduženo Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice da razmotri i postupi po tačkama 8 i 9 ovog zaključka. Ove tačke odnose se na preporuku kantonima da popišu zalihe esencijalnih lijekova i sanitetskog materijala u apotekama, bez obzira na oblik vlasništva, a posebno u ugovornim apotekama, kao i da osiguraju tromjesečne zalihe esencijalnih lijekova i medicinskih sredstava u saradnji sa zavodima zdravstvenog osiguranja kantona.

Na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlada BPK prihvatila je tekst i dala saglasnost Pregovaračkom timu Vlade na potpisivanje anexa Protokola o vođenju postupka pregovora i zaključivanja Kolektivnog ugovora za uposlenike MUP kojim je rok za zaključivanje ugovora produžen za sedam dana.

U nastavku sjednice, razmatrana je aktuelna epidemiološka situacija u vezi pandemije COVID-19 na području BPK Goražde koja je ocijenjena veoma stabilnom. Resorni ministar tom prilikom upoznao je Vladu da je Vlada Federacije BiH za 14 dana produžila mjere i naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje su trenutno na snazi.

Data je suglasnost na potpisivanje Ugovora o javnoj nabavci izvođenja dodatnih radova i radova koji nisu planirani u dovoljnoj količini Glavnim projektom rekonstrukcije Centralnog spomen obilježja branilaca Goražda u Goraždu, faza II „Kamenorezački radovi u iznosu od 21.818 KM čime je, prema riječima ministra za boračka pitanja, završena finansijska konstrukcija izgradnje tog spomen-obilježja, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK-a.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.