11.4.2022. 9:48
0
Meteorolog Nedim Sladić najavio nove vremenske prilike u BiH
FOTO: N1
U velikoj mjeri oblačnost je sada odmaknula na jugoistok, pri čemu je u većini predjela vedro ili tek uz malu do umjerenu zaostalu oblačnost, što možemo jasno vidjeti na satelitskom prikazu gdje su oblaci prikazani u sivim nijansama, prognozira meteorolog Nedim Sladić .

"Ovo su uslovi koji nažalost ne idu u korist voćkama, pogotovo onim koje su već krenule uveliko sa svojim cvatom (npr. kajsije, pojedine vrste šljive, trešnja itd) budući da temperature zraka u trenutnoj fenološkoj fazi već ispod -2 °C nanose štetu.

U područjima gdje je pao snijeg tokom protekle noći i gdje se uspio održati na tlu, vedrina u kombinaciji sa slabim vjetrom uvjetuje izraženije IR zračenje i podstiče ubrzaniji pad temperature zraka, pri čemu se do jutra temperature zraka mjestimice mogu spustiti u centralnim područjima Bosne i ispod -5 °C, na vrhu Bjelašnice izgledno i do -10 °C, a u ostalim područjima do 0 °C ili tek manjeg minusa uz formiranje slabog prizemnog mraza. Najmanje šanse za mraz imaju sjeverni dijelovi zemlje gdje su temperature oko i malo iznad 0 °C. Preporuka voćarima je stoga da, koliko god je to moguće, zaštite svoje voćke.

Na području Sarajeva temperatura zraka bi se, uzimajući u obzir velikim dijelom vedru noć, prisutnost snijega na tlu i slab vjetar, mogla spustiti i do -4 °C u predstojećoj noći", poručuje meteorolog Nedim Sladić i dodaje:

„Smiješno i žalosno u isto vrijeme. Novo zahlađenje idućeg vikenda je sve izglednije pa bi nam Uskrs izgledno bio hladniji od prosjeka. Prije toga topla sredina sedmice. Valjda opstane voće, ali da Bog da. Pratit ćemo razvoj“, piše Sladić.

(Elvira K.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.