12.4.2022. 12:03
3
Državni ministar o sankcijama Velike Britanije: "Svi ćemo opet za Milorada Dodika i Željku Cvijanović"
FOTO: Agencije

Velika Britanija jučer je  uvela sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Željki Cvijanović, predsjednici Republike Srpske zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost Države Bosne i Hercegovine. 

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kako se navodi u odluci britanskih vlasti, "ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sistema", Dodik i Cvijanović su iskoristili svoje pozicije vlasti kako bi forsirale de facto secesiju Republike Srpske – jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine – što je direktno u suprotnosti sa ustavom države.

Nakon odluke o uvođenju sankcija uslijedile su brojne reakcije bh. zvaničnika.


Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac na svom Twitter nalogu napisao je od Britanije ništa novo.


"Sankcije su nastavak decenijske antisrpske politike. Džaba ste krečili, predsjednik Dodik i predsjednica Cvijanović izbor su srpskog naroda! Najbolji komentar na ovaj sraman čin dao je upravo predsjednik Dodik-Zaboli me za britanske sankcije", napisao je Korašac, zatim dodao:



"Neka Britanci kažu koji član Ustava su prekršili Milorad  Dodik i Željka Cvijanović? Sanckije su politička glupost. Neka sankcionišu sve nas koji insistiramo na primjeni Dejtona i Ustava! Borimo se za Srpsku! Svi ćemo opet za Milorada Dodika i Željku Cvijanović! Živjeće Srpska!"
Podsjećamo, u izjavi tokom zasjedanja Narodne skupštine RS Dodik je naveo kako ga nije briga za sankcije, kako nema nikakvu imovinu u Britaniji, te da tamo nije bio 10 godina.

Potom je poslanicima pročitao saopštenje Ambasade Velike Britanije, nakon čega je rekao "zamislite sve te gluposti".

Cvijanović je izjavila da lično nije oštećena sankcijama, da nema imovinu i račune u Velikoj Britaniji niti bilo gdje drugdje osim u RS. Istakla je kako se sankcijama nastoji zaštititi i ojačati uloga visokog predstavnika u BiH.

Predsjednica RS je dodala i da je u prethodnom periodu trpjela strašne pritiske da ne potpiše Zakon o nepokretnostima koje se koriste za funkcionisanje javne vlasti kojeg je usvojila Skupština RS 10. februara 2022. godine.

(Elvira K.)

 

 
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.