13.4.2022. 17:59
0
Delegacija turske grupacije Sisecam razgovarala s premijerom Tuzlanskog kantona
Izgradnju uspješnih i partnerskih odnosa s privrednicima, Vlada Tuzlanskog kantona danas je nastavila prijemom visoke delegacije fabrike Sode Sisecam i Sisecam grupacije iz Turske.

 Uz generalnog direktora Özdemira Mehmeta Tekina, u delegaciju su bili viši direktor proizvodnje za globalne kupce Altuğ Şener i glavni finansijski direktor Gökhan Güralp.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i danas je, uz riječi dobrodošlice, naglasio strateško opredjeljenje kantonalne vlade da bude partner svim privrednicima i podrška u razvojnim projektima za koje privrednici iskažu svoj interes.

- U onim stvarima koje su u nadležnostima i ingerencijama kantonalne vlade, promptno ćemo reagirati i na naše aktivnosti privrednici sigurno neće čekati. S druge strane, ondje gdje potrebe privrede izlaze van okvira i naših nadležnosti, bit ćemo im podrška i zajedno s privrednicima i investitorima raditi na ubrzavanju procedura, urgirati i svekoliko im pomoći u ostvarivanju njihovih interesa - rekao je Halilagić.

Posebna pažnja tokom razgovora bila je posvećena planiranom povećanju proizvodnih kapaciteta Sode Sisecam u Lukavcu (SSL) tokom 2021. godine i kapacitetima proizvodnje slanice u Rudniku soli Tuzla, kao osnovnom preduslovu.

- Prije svega želimo zahvaliti za podršku Vlade Tuzlanskog kantona i odnos koji gajite prema Sodi Sisecam. Intenzivnim ulaganjem i odgovornim odnosom doveli smo ovu fabriku da bude jedna od najjačih fabrika ovog tipa u Evropi. Mi smo kao grupacija sretni i zadovoljni što imamo ovu fabriku u našoj porodici. Prije tri godine pokrenuli smo i projekat povećanja kapaciteta, ali smo tada primijetili da plan Rudnika soli ne prati naše planove. Mi smo naše investicije završili i sada samo čekamo da se prevaziđe ta problematika u Rudniku - kazao je direktor Sener te izrazio zahvalnost Vladi za aktivan odnos na realizaciji investicija u Rudniku.

Premijer Halilagić je istaknuo da su resorni ministri privrede, prostornog uređenja i zaštite okolice, te poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada u cjelini već upoznati sa situacijom i međusobnim odnosom Sode, Rudnika soli i drugih privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu koji posluju sa Sodom te je izrazio spremnost za snažniji angažman u pogledu osiguranja preduslova za dalji pozitivan razvoj tih odnosa.

- Upoznati smo da Rudnik posljednjih godina nije otvarao nove bušotine, kao preduslove za očuvanje i proširenje svojih proizvodnih kapaciteta. Shvatamo i da takav odnos ne doprinosi sigurnosti za dugoročno poslovanje Sode te je u tom smislu poseban fokus aktivnosti Ministarstva privrede, ali i Vlade u cjelini usmjeren ka stanju u Rudniku - rekao je danas ministar privrede Edin Duraković dodajući da bi i zaključenje zajedničkog ugovora koji bi sinhronizirao zajedničke razvojne projekte te bio podloga za planiranje budućeg djelovanja mogao biti pravac djelovanja u narednom periodu, saopćeno je iz Vlade TK.

Uz premijera Halilagića i ministra Durakovića, današnjem sastanku prisustvovala je i ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.