15.4.2022. 13:24
1
Predstavnici NiP-a i Naše stranke ponosno pozirali prilikom sađenja osam stabala japanske trešnje
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić (Naša stranka), predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo (NiP), ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović (NiP) i predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda (NiP) zasadili su danas u Parku Jelena Vitas osam stabala japanske trešnje, saopćeno je iz Službe za informisanje Općine Centar.

- U toku su radovi na izgradnji prvog inkluzivnog parka na području općine Centar u Parku Jelena Vitas, na uglu ulica Branilaca Sarajeva i Ćemaluša. Budući da je izvršena jedna faza građevinskih radova stekli su se uslovi za hortikulturno uređenje i ozelenjavanje parka. Radnici Kantonalnog komunalnog preduzeća 'Park' započeli su sadnju novog zelenila, obnovu i uređenje postojećeg sadnog materijala, izgradnju travnatih površina, te izvršili pripremu za sadnju stabala japanske trešnje koje su zasađene danas, navodi se u saopćenju. 

Pored navedenog, parkovski prostor će biti dodatno obogaćen i sa 150 sadnica ukrasnog grmlja hibuskusa, a pojedina zemljana ostrva dobit će sezonsko cvijeće. 

- Park Jelena Vitas će imati mnogo više zelenila nego prije. Biće opremljen modernim mobilijarom i opremom za igranje i zabavu prilagođenom za djecu sa poteškoćama u razvoju. Otvaranje parka planirano je u prvoj polovini maja, a kada svi radovi budu okončani siguran sam da će Sarajevo biti ponosno na ovaj park. Park Jelena Vitas će biti park za svu našu djecu, poručio je načelnik Mandić.



Na osnovu sporazuma o sufinansiranju ovog projekta, kojeg su potpisali načelnik Mandić, ministar Hadžiahmetović i predsjednik Magoda, Općina Centar izdvojila je 60.330 maraka, resorno ministarstvo 120.000 maraka, a Turistička zajednica 10.000 maraka za realizaciju projekta izgradnje prvog inkuzivnog parka na području općine Centar.

- Sam park, smješten preko puta Bosanskog kulturnog centra, je imenovan 2019. godine
po partizanskoj heroini iz Drugog svjetskog rata. Jelena Vitas je tragično stradala u logoru
Jasenovac od ustaškog terora krajem 1944. godine, navodi se u saopćenju. 

Aldina R. 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.