15.4.2022. 14:58
0
Reis ef. Kavazović: Jedan od pokazatelja da nam je srce živo, jeste da osjetimo radost kad činimo dobro djelo
Današnju ramazansku hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu kazivao je reisu-l-ulema Husien-ef. Kavazović, u kojoj je, pored ostalog kazao kako je jedan od pokazatelja da nam je srce živo i da u njemu ima vjerovanja, taj kada osjetimo radost kad činimo dobra djela.

„Jedan od pokazatelja da nam je srce živo, da u njemu ima vjerovanja, jest da osjetimo radost kad učinimo neko dobro“, kazao je reisu-l-ulema, dodajući da onaj čiji je iman zamro, nema taj osjećaj, jer se on se u svojim postupcima rukovodi interesima i porivima svog ega.

Osim toga, ef. Kavazović navodi kako je mjesec Ramazan, mjesec dobra, pobožnosti i duhovnih uzleta. 

"Nalazimo se usred mjeseca ramazana. Ramazan je mjesec dobra, pobožnosti i duhovnih uzleta, kada se naše duše razbude, ushite i pročiste, i kad nam život poprimi jedan nov oblik, naš iman, naše vjerovanje, kao da se trgne, kao da dobije krila, i mi postajemo drukčiji: bolji, pažljiviji, milostiviji i jedni drugima draži. I osjećamo se više čovjekom, više muslimanom, bližim Bogu. Osjećamo da se naš iman povećao", kazao je ef. Kavazović prilikom svog obraćanja. 

Zatim, podsjetio je na sjećanje na pohod na Bedr. 

"Za dva dana osvježit ćemo sjećanje na veliki pohod na Bedr, kada su muslimani podržani melekima. Kur'an o tome govori nedvosmisleno. No, da bi u našim borbama koje vodimo učestvovali i meleki i bili nam potpora u njima, naša srca trebaju biti ispunjena vjerom, požrtvovanjem i odlučnošću da se istina brani. Jer, meleki se ne spuštaju na prazno srce i kvarnu dušu", kazao je. 

"Naše srce, to duhovno srce, najviše propada činjenjem grijeha, jer kad god počinimo neki grijeh na srcu se, kako se navodi u hadisu, pojavi crna tačkica, pa ako taj grijeh ubrzo ne pobrišemo tevbom i ne potisnemo ga nekim dobrim djelom, ta tačka ostaje na njemu. S vremenom se, ukoliko ne pokažemo brigu za njim, na njemu nakupi mnogo crnih tačaka i srce postane svo obavijeno tamom. Tada u njega teško prodire svjetlost i ne pokazuje sklonost ka dobru, ne nalazi užitak u zikru i ne osjeća slast vjerovanja, ili ga osjeća slabo. I kako god kuća, kada je renoviramo, očistimo i dotjeramo povrati svoj sjaj i ljepotu, oporavi se od nedostataka koji su se pojavili na njoj i iznova zasja u punom sjaju, kao nova, isto se dogodi i srcu. Srce se glača i čisti dobrim djelima, izrazima pokornosti Dragom Bogu, činjenjem dobročinstava, tevbom, istigfarom, učenjem Kur'ana i zastupanjem svega onog što Bog Dragi voli", pored ostalog, navodi ef. Kavazović prilikom ramazanske hutbe, prenosi agencija MINA.  

(Aldina R.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.