19.4.2022. 17:56
1
"Nismo teret Srbiji, to je nešto što sve češće čujemo ovdje, meni je to udarac u srce"
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisusutvuje, u Beogradu, na tribini o temi "Rat u Ukrajini – šta znači srpska neutralnost?".

Tim povodom Dodik je izjavio da "nije tačno da je Republika Srpska teret Srbiji iako se ta teza sve češće plasira u samoj Srbiji".

- Nismo teret Srbiji. Uglavnom, to je nešto što sve češće čujemo ovdje. Pa onda ide podteza: "Nema Republiike Srpske bez pomoći Srbije. Srbija jeste pomogla Srpskoj gdje je, prema dogovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u svakoj opštini napravljen vrtić ili škola. Ali i Srpska je tu kada je Srbiji potrebno - poručio je Dodik.

Kada je riječ o ratu u Ukrajini, Dodik je naveo da se radi o globalnoj priči i da je njihovo da sačekaju.

- Mi ovdje ne možemo imati nikakav poseban stav o tome. Opcije u kojoj Srbi mogu da se kreću su da ostanu na sadašnjoj poziciji, da se priklone Zapadu ili da se priklone isključivo Rusiji - istakao je Dodik.

Upozorio je da se stvari ubrzavaju i da su stavovi predstavnika SAD i Njemačke "najcrnja verzija" za Republiku Srpsku.

- Dokaz o njihovim namjerama je imenovanje muslimana iz BiH na mjesto savjetnika Bijele kuće za Balkan i na mjesto ovlaštenog iz Bundestaga za BiH - rekao je Dodik.

Kao naupečatljivije iskustvo koje je stekao tokom 18 godina na čelnim funkcijama u RS-u Dodik je istakao susrete sa građanima koji mu, "ma šta radili i u kakvim problemima bili, kažu da su dobro, samo da on nastavi da brani Republiku Srpsku".

- To je nešto što mene obavezuje. Nekom to ne znači ništa, ali meni je to udarac u srce. Kada su ti ljudi spremni da taj svoj težak život podrede tom statusu, onda, šta mi onda govorimo. Naravno, ima te neposlušne elite - izjavio je Dodik.

(A. Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.