22.4.2022. 19:09
0
Zvaničnica SAD Donfried u BiH 27. aprila: Izbori se moraju održati, a institucije funkcionisati
Pomoćnica sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove dr. Karen Donfried u posjeti Zapadnom Balkanu boravit će od 25. do 29. aprila. Posjetit će Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Prvo će posjetiti Kosovo 25. aprila, a Srbiju dan poslije. Donfried će razmotriti šanse za napredak dijaloga Kosova i Srbije koji podržavaju SAD uz podršku EU kako bi došlo do normalizovanja odnosa usredsređenim na međusobno priznavanje.

Posebno će pozvati Srbiju da unaprijedi reforme potrebne na putu evropskih integracija, regionalnu stabilnost i prosperitet, te razgovarati o mogućnostima dalje energetske diversifikacije i proširenju bilateralne sigurnosne i ekonomske saradnje.

U posjetu BiH dolazi 27. aprila gdje će održati niz sastanaka sa zvaničnicima koje će ohrabriti da nastave sa učešćem u radu institucija na svim nivoima vlasti kako bi unaprijedili funkcionalnost i zdravorazumske reforme za veći prosperitet i da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU. Ona će pozvati BiH da na vrijeme održi jesenje izbore i ostvari napredak u borbi protiv endemske korupcije.

U Sjevernoj Makedoniji boravit će 28. aprila gdje će se sastati sa vladinim čelnicima kako bi naznačila snažnu podršku pregovorima Sjeverne Makedonije o pristupanju EU i zahvalila im na njihovoj kontinuiranoj pomoći Ukrajini. Ona će pozvati najnoviju članicu NATO-a da nastavi blisku saradnju na nizu regionalnih, sigurnosnih i odbrambenih pitanja kako bi se promovirala demokratija i regionalna stabilnost.

Posjetu nastavlja u Albaniji 28. aprila gdje će se obilježiti 100 godina američko-albanskih diplomatskih odnosa i zahvaliti Albaniji na partnerstvu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i na njenoj posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine suočenoj s ruskom agresijom. Ona će također naglasiti našu snažnu podršku pristupanju Albanije EU i regionalnoj ekonomskoj integraciji, kao i naglasiti potrebu za potpunom provedbom reforme pravosuđa i borbom protiv korupcije.

Posjetu regionu okončat će u Crnoj Gori 29. aprila, gdje će istaći podršku SAD i potrebu za ubrzanjem rada na euroatlantskom putu Crne Gore i pristupanju EU, jačanju članstva u NATO-u i podršci zajedničkim vrijednostima, uključujući borbu protiv korupcije.

Ona će se zahvaliti i Crnoj Gori što se pridružila sankcijama EU Rusiji kao podrška Ukrajini, pružanju humanitarne i bezbjednosne pomoći, kao i što je zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.