26.4.2022. 22:55
3
Košarac nakon otkazane sjednice Doma naroda: Bošnjački političari predvođeni ratnim kadrom SDA, odbacili su osnovne principe Dejtona
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara, Staša Košarac, izjavio je da su bošnjački političari današnjim nedolaskom na sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH još jednom pokazali da im nije stalo do BiH uređene po dejtonskim principima i da od ove zemlje, uz snažnu podršku međunarodnog faktora, žele da naprave prvu islamsku državu u srcu Evrope.

 
- Bošnjački političari, predvođeni ratnim kadrom SDA Bakirom Izetbegovićem, Šefikom Džaferovićem i Biserom Turković, očigledno su odbacili osnovne principe Dejtona i Ustava BiH, po kojima ovu zemlju čine dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda. 

Opstrukcijom današnjeg zasjedanja Doma naroda i odbijanjem da se izjasne o Prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH, čijim bi se usvajanjem značajno relaksirala politička situacija u zemlji, bošnjački političari ruše Dejtonski mirovni sporazum u nastojanju da u potpunosti majorizuju Srbe i Hrvate i ponište izbornu volju dva konstitutivna naroda u BiH - rekao je Košarac.
 
Košarac je naglasio da je bošnjačka politička vrhuška danas uradila ono što, u suštini, radi cijeli mandat – preglasavaju Srbe i Hrvate svugdje tamo gdje mogu i blokiraju rad zajedničkih institucija i donošenje odluka tamo gdje preglasavanje nije moguće.

– Ovo nije prvi put da bošnjački delegati blokiraju rad Doma naroda. Radili su to i ranije, uvijek kad su na dnevnom redu teme s kojima se ne slažu ili im politički ne odgovaraju. Istovremeno, skloni su da za opstrukcije i blokade optuže Srbe i Hrvate –
rekao je Košarac.

On je ocijenio da su ovaj četvorogodišnji mandat obilježile bošnjačke blokade i opstrukcije svakog pokušaja da se u zajedničkim institucijama donose odluke koje bi bile od koristi za građane RS i Federacije BiH, prenosi Avaz. 


(Aldina R.) 

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.