27.4.2022. 11:04
0
HDZ BiH brani svoj prijedlog Izbornog zakona, delegati traže mišljenje Venecijanske komisije
Lidija Bradara, delegatkinja Kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH kazala je kako dugotrajni pregovori nisu urodili plodom te su odlučili uputiti prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

„Ja ne znam postoji li žurnije pitanje u BiH od Izbornog zakona. Mi smo čekali, sudjelovali u razgovorima, nudili rješenja i mislim da je došlo krajnje vrijeme. Ja ne vidim čime smo prekršili Ustav FBiH.

Bariša Čolak je kazao kako je krajnje vrijeme da se ovo pitanje riješi.

„Ne dira se u način izbora druga dva člana Predsjedništva BiH, ali ćemo osigurati legitimno predstavljanje kako ne bi brojniji narod birao druge predstavnike. Mi smo osigurali da izbori budu legitimni, zakoniti i da riješimo jedan problem FBiH ali i BiH. Napravili bismo jedan iskorak i prema kandidatskom statusu jer ovo jeste jedan od 14 prioriteta. Sve one kritike da je ovo diskriminatorski zakon ne stoje, on rješava diskriminaciju. Odgovorno tvrdim da nijedan članak Ustava BiH nije povrijeđen“, kazao je Čolak.

Denis Bećirović kazao je da je protiv hitne procedure, te da se ne smije ugrožavati Ustav BiH.

„Ovaj prijedlog HDZ-a je antiustavan, ovaj prijedlog je duboko protiv Evropske konvencije za ljudska prava“, kazao je Bećirović.

Pojasnio je da su prijedlog i neka rješenja u suprotnosti člana 2 Ustava BiH.

"Ovaj zakon je potpuno diskriminatoran, ne samo prema Bošnjacima i Srbima, već i prema Hrvatima Tuzle, Sarajeva i još nekih dijelova", kazao je Bećirović. 

Munib Jusufović (SBB) kazao je da je također protiv hitne procedure, a da je ovim prijedlogom narušen Ustav FBiH.

„Mi smo imali svi stav da sva pitanja koja budu regulisana Izbornim zakonom da budu u skladu sa evropskim standardima. Bez mišljenja Venecijanske komisije mislim da nije moguće da vodimo raspravu. Mislim da bi tek tada se terbalo upustiti u raspravu“, kazao je Jusufović.

Marina Pendeš (HDZ) kazala je da je ostalo još malo vremena za usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH te da je to razlog hitne procedure. 

Zlatko Miletić je kazao da je dužan braniti interese hrvatskog naroda, ali da se ne može prelamati preko koljena rješenje sedam dana prije raspisivanja izbora. 

"Nadao sam se da će Interresorna radna grupa uraditi svoj posao. Mislim da u BiH imamo dovoljno vremena da se možemo dogovoriti. I možda je bolje ovim pitanjem se baviti na jedan sporiji način ali temeljitiji", kazao je Miletić.

Dragan Čović također se obratio delegatima. 

"Išli smo sa hitnom procedurom u onom trenutku kada je SIP rekao da će proglasiti Opće izbore. Mi mislimo da ne postoje pravni preduvjeti za to pa smo se odlučili na žurnu proceduru. Već pune dvije godine ne možemo doći do rješenja i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda", kazao je Čović. 

On je dodao kako se nada da neće i "četvrti put" drugi narod birati predstavnika drugom narodu. 


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.