28.4.2022. 16:04
0
Delić: Zaštita izvorišta 'Sarajevsko polje' jedan od pripriteta Ministarstva privrede KS
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić kazao je da je zaštita izvorišta "Sarajevsko polje" jedan od imperativa u okviru aktivnosti ovog ministarstva za 2022. godinu.

Na inicijativu Ministarstva privrede, Vlada KS je proteklog mjeseca donijela rješenje o formiranju stručne komisije za izradu nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće “Sarajevsko polje”, a danas je Vlada prihvatila prvu informaciju Ministarstva o rješavanju problematike u ovoj vodozaštitnoj zoni, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Kako je navedeno, novoimenovana komisija preuzela je obavezu izrade Nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje", kao i obavezu analize i ocjene ranije izrađenog Elaborata o zaštiti izvorišta, koji je izradio Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

- Sarajevsko polje je najveće izvorište vode u našoj zemlji iz kojeg se vodom snabdijeva više od pola miliona stanovnika i zaštita ovog izvorišta je jedan od bazičnih imperativa u okviru naših aktivnosti u 2022. godini. S obzirom da u prethodom periodu nije došlo do usaglašavanja granica zone sanitarne zaštite i da je to jedan od razloga nedonošenja ove odluke, ističem da će Komisija prevashodno, prilikom definiranja vodozaštitinih zona i propisivanja zaštitnih mjera u njima, voditi računa o zaštiti izvorišta, a pritom ne zapostavljajući važnost privrednog i urbanog razvoja celokupne regije - naveo je ministar Delić.

Po njegovim riječima, obavit će se opsežna istraživanja i analize kako bi se vodozaštitna zona Sarajevskog polja metodološki ispravno analizirala, a što je uvjet da se donesu ispravne odluke u definiranju granica zone i mjere zaštite koje će se primjenjivati u njoj.

Kako je istakao Delić, prva obaveza Komisije je utvrđivanje usklađenosti ranije pripremljenog Elaborata s propisima, standardima i pravilima struke, a zatim istraživanje mogućnosti da li i kako se na osnovu njega može donijeti Privremena odluka o zaštiti izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju.

- Ukoliko se ustanovi da Elaborat ima bilo kakve nepravilnosti koje je neophodno doraditi ili otkloniti prije donošenja ove odluke, Komisija je obavezna izvijestiti Vladu KS koje su to nepravilnosti, kao i aktivnosti, te vremenski okvir u kojem ih treba obaviti kako bi se mogla donijeti privremena odluka - pojasnio je ministar.

Podsjetio je i da je Ministarstvo privrede KS ocijenilo donošenje Privremene odluke o zaštiti izvorišta "Sarajevsko polje" prioritetnom aktivnošću u Programu rada za 2022. godinu, te da je Komisija obavezna svoje zadatke izvršiti u predviđenim rokovima, te shodno principima i standardima struke pripremiti nacrt odluke.

Komisiju koja radi na pripremi nacrta privremene odluke čine predstavnici akademske zajednice iz pripadajućih oblasti, kao i predstavnici federalnih i kantonalnih institucija i javnih preduzeća.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.