30.4.2022. 10:50
0
Tegeltija brani Bevandu: Izbori neće zavisiti od finansijskih sredstava
"Novca za izbore je uvijek bilo i biće. O tome smo govorili i 2020, ali je CIK odlukama pomjerio izbore, a na kraju su imali novac. Izbori se raspisuju početkom maja, a održavaju početkom oktobra. To je dug period da bi se insistiralo na novcu u maju", poručio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH u intervjuu za Glas Srpske.

"I prije dvije godine sam rekao, a i sada ću, da izbori neće zavisiti od finansijskih sredstava, a moramo priznati da CIK veoma agresivno nastupa o pitanju tog novca. Ne znam koji su im motivi, ali mislim da u pripremama za izbore imaju daleko važnijih stvari nego da razmišljaju o tome", kazao je.

On tvrdi i da je najmanja odgovornost za to što još nije usvojen budžet institucija BiH za ovu godinu na Vijeću ministara i Parlamentu BiH.

Tegeltija je branio ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu, kojeg mnogi optužuju da blokira budžet, povezujući to sa partijom kojoj on pripada (HDZ) i koja je najavljivala i bojkot izbora zbog neusvajanja izmjena Izbornog zakona.

"To nije ni fer ni korektno prema njemu, posebno jer je Savjet ministara kolektivni organ. Aludira se na to da je član HDZ-a BiH, partije koja je nezadovoljna Izbornim zakonom, odnosno nespremnošću SDA da promijeni određene elemente, ali ideje CIK-a da novac bude obezbijeđen iz viška sredstava iz nekog prethodnog perioda nisu ničim utemeljene. Zato govorim da se bave tuđim, a ne svojim poslom. Siguran sam da ministru Bevandi nije u cilju blokada izbora niti da bilo šta radi na tom planu", kazao je Tegeltija.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.