1.5.2022. 12:11
0
Oštra kritika Novaliću: Žalosno je da obilazite rudnike i iftarite. Sram vas i stid bilo, jeste li pitali te rudare koliku platu imaju
Rudari i metalci u Sarajevu protestvuju povodom obilježavanja 1. maja. Nezadovoljni su i jedni i drugi, a poruke vlastima su slične.

U ime upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH, obratio se Zuhdija Topić. Govoreći o položaju rudara danas, između ostalog, prokomentarisao je i dolazak premijera FBiH Fadila Novalića na iftar sa rudarima RMU Banovići.

“Žalosno je da obilazite rudnike i iftarite. Kako vas nije sramota sići u rudnik, a ti rudari znaju da do danas niste omogućili novi kolektivni ugovor. Sram vas i stid bilo! Jeste li pitali te rudare koliku platu imaju, kako preživljavaju kad osnovne životne namirnice i njihove cijene divljaju? A rudar kupuje samo osnovne životne namirnice. Sram vas i stid bilo”, rekao je Topić.

Sindikat metalaca u Sarajevu je započeo protestni skup tražeći od Vlade FBiH šest zahtjeva kojim bi se status metalaca poboljšao.

Učesnici protesta krenuli su od Trga žrtva genocida u Srebrenici, gdje su prethodno položili cvijeće, prema zgradi Vlade Federacije BiH gdje su uputili svoje zahtjeve. Radnici ovih firmi imaju više-manje iste zahtjeve, povećanje minimalne plate i poboljšanje uslova rada.

Protestu su dali podršku i radnici firme “Ginex” iz Goražda. Tu su radnici iz “Zraka”, “Binasa”, Pretisa, BNT Novog Travnika i TRZ Hadžića.

“Jedan od naših glavnih zahtjeva prema Vladi FBiH jeste da se usvoje mjere i radnje za očuvanje hiljadu radnih mjesta. To se odnosi na radnike Bimala, Zraka i Volkswagena. Hitno tražimo sastanak po tom pitanju, dajemo im rok 10 dana da se uspostavi i krene sa proizvodnjom u tim preduzećima. Nećemo se više hvaliti da je namjenska industrija u vrhuncu – to nije tačno, imamo velikih problema. Naš prijedlog je da bez naknade toplog obroka, regresa i prijevoza najniža plata u FBiH bude nešto malo više od 1.000 KM” kazao je predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.


(Patria/Admir O.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.