3.5.2022. 14:06
1
"Nije mi jasno od koga su branili Sarajevo": Ministar u Vladi RS o dešavanjima u Dobrovoljačkoj
Bez ijednog incidenta završeno je polaganje cvijeća Delegacije iz RS u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Duško Milunović, ministar rada i invalidsko-boračke zaštite RS rekao je:

“Danas ovdje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u Organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, obilježavamo ubistvo vojnika JNA. Na današnji dan u ovoj koloni ubijeno je 9 vojnika, 26 je ranjeno, a 206 nje zarobljeno i poslije toga je veći dio zvjerski mučen. U naselju Hrasno ubijena su 20. aprila dva pripadnika JNA dok su igrali bilijar, nakon toga 22. aprila na Dobrinji su uhvatili 8 pripadnika JNA i njih su pobili u Velikom parku, a za te zločine niko nije odgovarao, niti su pronađeni njihovi posmrtni ostaci.

Napade na JNA masovno su vršili pripadnici Zelenih beretki i Patriotske lige na Dom vojske u Sarajevu i komandu Druge armijske oblasti 2. maja kada se desio najveći broj ubistava, a 3. maja bila je dogovoreno da se kolona mirno povuče iz Sarajeva. To je bila posljedica sporazuma koji je potpisao Alija Izetbegović sa pripadnicima JNA u Skoplju. Dogovor nije ispoštovan, kolona je napadnuta. Mi ovaj datum obilježavamo da damo pomen ubijenim i da podsjetimo da niko nije odgovarao. Ohrabrije da je nakon 30 godina podignita opužnica, ali vidjet ćemo kako će se to odvijati”.

Na pitanje novinara iz RS kako komentira izjave Zelenih beretki da je Dobrovoljačka ulica bila legitiman vojni cilj i da je u njoj branjeno Sarajevo, rekao je:

“Nije mi jasno od koga su branili Sarajevo. Obezbijeđeno je da se bilo da se mirno povuku iz Sarajeva, nisu bili prijetnja, nisu bili u mogućnosti da se brane niti da napadnu. Pripadnici JNA su ubijani, nisu mogli da se brane”, dodao je Milunović.

(A. Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.