4.5.2022. 22:13
0
"Počeo je Čovićev državni udar, EUFOR mora izaći na ulice Mostara"
Na pisanje Dragana Čovića međunarodnoj zajednici zbog raspisivanja izbora, za koje smatra da ne postoje uslovi, reagirao je državni parlamentarac Šemsudin Mehmedović.

On smatra da je Čovićeva uloga u destabilizaciji BiH, a za račun Rusije.

- Počeo je Čovićev državni udar po modelu onog kojeg je Dodik izveo u RS-u krajem prošle godine. Pomoćnica državnog sekretara SAD-a Karen Donfrid (Donfried) obraćajući se javnosti nakon nedavne posjete BiH je rekla: "SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo RS-a nastoji razbiti državu." Pozivam Donfrid da hitno upozori i Čovića na isto, inače će to smatrati signalom da može realizovati najavljenu reorgaanizaciju iz tačke 7. deklaracije HNS-a od 19. februara - rekao je Mehmedović.

Kako kaže, nije više Dodik jedini koji je krenuo u otvoreno rušenje države i stvaranje pravnih preduslova za separatizam. 

- Danas je to zvanično saopćio i Dragan Čović: krenuo je u reorganizaciju tj. organizovanje svog entiteta. Danas je Čović uradio ono što je Dodik počeo nakon Inckovog zakona o negiranju genocida. I ima direktnu podršku predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Zato hitno treba upozoriti NATO i sve države članice NATO-a, posebno Finsku i Švedsku, da je Milanovićeva ucjena vetom o prijemu novih članica, izgovor za teritorijalnu podjelu BiH i stvaranje hrvatskog entiteta - poručio je.

On to vidi kao provedbu UZP politike kojoj je presuđeno u Hagu.

- Bosanske snage danas moraju pozvati NATO da zaštiti uređenje u FBiH u kojoj je danas Čović najavio teritorijalno odvajanje hrvatskih kantona i zona. EUFOR danas mora izaći na ulice Mostara jednako kao SFOR kad je Ante Jelavić proglasio hrvatsku samoupravu. I mi smo za rekonstrukciju FBiH, ukidanje kantona, entiteta, pa i nekih općina, ali na principima demokratije, u Parlamentu, uvazavajući argumentaciju svih, ali i provodeći sudske presude, naročito za UZP - pojasnio je.

Kaže da "ovo što Čović radi to je nepoštivanje Ustava i krivično je djelo, a zna se ko je za to nadležan".

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.