5.5.2022. 10:59
0
Lagumdžija o prioritetnim reformama zdravstva s generalnim direktorom WHO
Na sastanku delegacije Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC) sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesusom u Ženevi, Zlatko Lagumdžija je potpisao Memorandum o strateškom partenerstvu dviju institucija.

Konkretan plan zajedničkih aktivnosti definiše naredne korake u saradnji na jačanju borbe protiv pandemije i vakcini koja treba blagovremeno biti svima dostupna imajući u vidu činjenicu da, kada je pandemija u pitanju, niko ne može biti siguran dok ne budu sigurni svi - i bogati i siromašni. Naredni koraci definisani Memorandumom će također biti posvećeni i zajedničkoj viziji i izgradnji sigurnijeg svijeta u kojem će zdravstvena zaštita spadati u kategoriju  osnovnih ljudskih prava - saopćeno je iz Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti.

U saopćenju se navodi da ekonomska nejednakost sve više produbljava i nejednakost u domenu zdravstvene zaštite. U tom svjetlu Lagumdžija je sa Tedrosom razgovarao o aktivnostima na reformi svjetskog zdravstvenog sistema, s posebnim akcentom na zemlje u razvoju koje moraju dobijati veću pomoć nego što je to do sada bio slučaj.

Na predstojećem Globalnom Baku Forumu, koji se održava narednog mjeseca,  jedna od ključnih tema će biti  realizacija dogovorenih zajedničkih aktivnosti  na tom planu.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.