5.5.2022. 13:37
0
Ovo su dijelovi izvještaja Christiana Schmidta: Visoki predstavnik upozorava UN na opasne najave HDZ-a i vlasti RS-a
Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, trebao bi 11. maja podnijeti svoj drugi izvještaj o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Schmidt je svoj izvještaj već poslao u UN, a pojedini domaći mediji objavili su njegove dijelove. Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, Schmidt kaže da su one nužne.

- Izborna reforma u BiH je nužna, ali ako je ne bude, izbori se moraju održati prema važećem zakonu, rekao je Schmidt.

On je, također, naveo kako se Bosna i Hercegovina suočava sa prijetnjama njenom integritetu i stabilnosti, te je upozorio na politiku koju provodi vlast u manjem bh. entitetu, na čelu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Zakone koji se osvajaju u NSRS-u nazvao je prijetećim po mir i stabilnost u našoj zemlji.

- Ponavljam, kako sam to već učinio u izvještaju u novembru, da vlasti RS-a ozbiljno krše Daytonski sporazum, rekao je Schmidt.

Dotakao se Schmidt i najava koje dolaze iz HDZ-a BiH, a tiču se "teritorijalne reorganizacije" BiH. Smatra kako se time aludira na "sablast trećeg entiteta", te da je takva retorika destabilizirajuća i štetna po odnose među etničkim zajednicama u BiH.

Prema njegovom mišljenju, problem oko izborne reforme neće se moći riješiti bez "pritiska međunarodne zajednice".

Uprkos tome, Schmidt kaže kako je provođenje izbora obaveza iz Dejtonskog sporazuma koju svaka zemlja, koja nastoji ući u EU, mora ispuniti.

- Izostanak dogovora ni na koji način ne dovodi u pitanje opće izbore u oktobru 2020. koji se trebaju održati po istim pravilima kao i 2018., no izostanak dogovora o izbornoj reformi postavit će više izazova za njihovu provedbu, poručio je Schmidt.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.