7.5.2022. 11:13
10
Pogledajte trenutak kada je Stjepan Kljujić ministricu nazvao 'zabrađenom', pljušte reakcije iz Trojke
Vlada Kantona Sarajevo osuđuje neprimjerenu izjavu bivšeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepana Kljuića datu na Face televiziji, a koja se odnosi na ministricu odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović, objavljeno je na Facebook stranici Vlade KS.

“Vlada KS potcrtava da sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja podrazumijeva pravo svakog da može postupati u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima, te odbacuje Kljuićevu insinuaciju da hidžab vrijeđa bilo koga.

Govor mržnje

Ovakav komentar u javnom prostoru je govor mržnje koji se, nažalost, normalizuje diljem BiH.
Vlada KS, na čelu s premijerom Edin Forto daje punu podršku ministrici Hota-Muminović, koja neumorno pokreće promjene sistema obrazovanja, dok njena posvećenost i predanost plijeni pažnju. Ministrica Hota-Muminović niti jednim svojim gestom nije pokazala nepoštovanje prema bilo kome, dajući lični primjer odgovornosti za postupke i riječi u javnom prostoru”, saopćila je Vlada.

Žestoko je reagirao i kantonalni premijer Edin Forto:

“U Sarajevu nikad nećemo tolerisati uvrede i diskriminaciju po bilo kojem osnovu ni na bilo kojoj poziciji. Ministrica Naida Hota Muminović ima i uvijek će imati moju punu podršku i svaka uvreda na račun njenog hidžaba bit će uvreda i na moj račun lično. Neka je sram Stjepana Kljuića koji je sebi dozvolio da jednu čestitu i vrijednu ženu vrijeđa na ovaj način”.

Elmedin Konaković, lider NiP-a, je napisao:

“Jedan bi kraći razgovor sa Naida Hota-Muminović pomogao mnogo Stjepanu Kljuiću. Ne da shvati kakva je ljudska veličina Naida, personalno njemu to vjerovatno ne bi značilo mnogo, a zaista je veličina.

Pomoglo bi mu da shvati šta čitav svoj život nije znao i da se predrasuda riješi. Pomoglo bi mu sigurno i da se javno izvini Naidi i svim drugim ženama koje ponosno nose hidžab. Pomoglo bi mu da skine ovu veliku mrlju sa svog imena, imena koje je u istoriji naše zemlje veoma važno”.

Oglasio se i Vedran Jakupović, zastupnik u Skupštini KS.

“Ja kad vidim ovu ministricu odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevu (ovu “zabrađenu”) pomislim kako je završila dva fakulteta, kako je vodila najjaču srednju školu u kantonu, prošla sve edukacije da bi ispoštovala standard Cambridge.

Vidim ministricu koja je pokrenula Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, u ovoj godini pokrenula izgradnju dvije osnovne škole na Stupu (1.5 miliona maraka) i Pofalićima (4 miliona maraka),
izdvojila 4 miliona maraka za opremanje kabineta iz STEM oblasti u školama, pripremila jedinstven Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju, uz još stotine dodatnih aktivnosti, posebno na kurikularnoj reformi, udžbeničkoj politici, kapitalnim ulaganjima u vrtiće i škole, pomoći drugim krajevima od Bužima do Sandžaka. I da, nosi hidžab. S ponosom. Kao ličnu, intimnu stvar”, napisao je Jakupović na Facebooku.
 
Puna podrška

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je objavio:

“Naida Hota-Muminović, puna podrška. Ne znam u kojem Sarajevu je rastao Stjepan Kljujić. Ono koje je mene odgajalo učilo me da poštujemo i uvažavamo jedni druge”.

Kantonalni ministar Adnan Delić je napisao:

“Zabrađene ministrice, inovjerni učenici i zbunjeni mislioci!

Postoji taj fenomen odbojnosti prema ženama muslimankama pod hidžabom u našem javnom miljeu oduvijek, ali s vremena na vrijeme nađe se neko da to gnušanje i taj šovinizam pokaže javno, najčešće neprozvan i nedostojan da to komentariše, ali ne može ipak protiv toga, jače je od njega, pa kad ne bi progovorio, a on bi se u svom zlojadu ugušio.

Ne može gledati zabrađenu ministricu obrazovanja, nešto mu mučno dođe kad je vidi, veli on, a kako je tek malobrojnim inovjernim učenicima, pita se on u svojoj dubokoumnoj metafizičkoj konspiraciji.

Da je u tolike godine života skupio imalo mudrosti, a trebalo je, jer kažu s godinama dolazi mudrost, ne bi ovako sramnu misao ni zamislio, a kamoli izgovorio.

Prvo, jer djeca su po prirodi čista i ona ne gledaju ljude ovim zluradim pogledima kao odrasli; nisu zlonamjerni i vole onog ko voli njih i cijene dobrotu, taman da ne znam kako izgleda. To je prosta i općepoznata psihologija, ne treba tu puno pameti, tek malo osnovnog znanja o dječijoj psihologiji i doza zdravog razuma.

Dakle, djeci nije problem zabrađena ministrica i nije gospodin zabrinut za dobrobit djece, nego se eto baš potrefilo da neka sindikalna previranja i nezadovoljstva onih koji glođu obrazovni sistem imaju veze sa zabrađenom ženom, ministricom koju valja ocrniti ovako ili onako; a najbolje i ovako i onako; i kao ministricu i kao ženu, pride muslimanku koja se odlučila na život posvećen svojim uvjerenjima i na temeljima svoje vjere; sasvim legalno i u skladu s preambulom ustava naše nam domovine i svih deklaracija koje zagovaraju osnovna prva i slobode ljudi.

Drugo, nije prvi put, a ni posjednji da se riga vatra na žene u hidžabu. Teško je ovdje biti žena, a biti žena pod hidžabom i to u javnoj sferi djelovanja vrijedno je svakog respekta i uvažavanja.

Treba imati na umu da nije bitno šta je na glavi, nego šta je u glavi; u tom smislu zabrađena ministrica je sve ono što nisu oni kojima obrazovane, stručne i besprijekorne žene pod hidžabom smetaju; čovjek, ljudsko biće bez premca.

Na kraju, uvijek je bitno ko kaže, a ne šta kaže, ali reagirati na ovakve istupe smatram obavezom jer nije ni etički, ni ljudski odšutjeti kad vidiš s koje strane vjetar puše. A kad nema argumenata onda se uvijek napada na ličnost (ad hominem) i to sasvim dovoljno govori o vrijednosti onih koji napadaju.

Nije na odmet podsjetiti da pokrivanje kose kod žena prepoznaju sve monoteističke religije, pa je time uvijek nanovo iznenađenje vidjeti da se ljudi zbune samo oko žena muslimanki, nikad oko žena vjernica drugih abrahamskih religija, iako kršćanski svjetonazor posebno štuje kao čedne i časne žene koje se odluče na obnašanje uloge časnih sestara i majki koje se pokrivaju, a također su zastupljene u javnoj sferi i vrlo često rade s djecom u crkvama, školama, edukativnim centrima i drugim ustanovama. Baš se pitam kako se osjećaju djeca kad ih vide onako zabrađene?!

I da, ja kada vidim ministricu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo srce mi k’o Trebević!”, objavio je Delić.

“Naida Hota-Muminović – naš ponos”, poručio je Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

A šta je rekao je Kljuić?

“Ja kad vidim onu ministricu obrazovanja u Kantonu Sarajevu, zabrađenu. Pa, šta ona misli, šta misli ono malo inovjeraca djece kad je vidi”, rekao je, između ostalog, Kljuić prilikom gostovanja na Face TV.


(Admir O.)
10
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.