9.5.2022. 19:08
0
Skupština KS usvojila izmjene Zakona o šumama: Novčane kazne od 5.000 do 10.000 KM
Skupština Kantona Sarajevo je usvojila izmjene i dopune Zakona o šumama Kantona Sarajevo, a s ciljem rasterećenja privrede od parafiskalnih nameta, stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta, kao i sveobuhvatne zaštite prirodnih resursa, odnosno, šuma i šumskog zemljišta na području KS.

Izmjene ovog zakona su usvojene tijesnom većinom od 18 zastupnika.

Ministar privrede KS Adnan Delić je obrazložio da, u skladu sa navedenim, nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama KS, u cjelosti je ukinuta naknada za općekorisne funkcije šuma koju su bili dužni plaćati svi poslovnih subjekti koji obavljaju poslovnu djelatnost na području KS.

- S druge strane, a kako bi se osiguralo finansiranje aktivnosti koje imaju za cilj zaštitu i unaprjeđenje stanja šuma i šumskog zemljišta predviđeno je da se za ove namjene osiguraju finansijska sredstva iz Budžeta KS u rasponu od 0,5 do 2 posto od poreznih i neporeznih prihoda u Budžetu za prethodnu godinu - kazao je on.

Intencija zakona je i organizacija zaštite šuma i kaznene politike. Kako bi se osigurala adekvatna neposredna zaštita šuma od protupravnih aktivnosti, predviđeno je da čuvari šuma počiniocima prekršaja u šumi na licu mjesta izdaju prekršajni nalog, što predstavlja značajnu novinu u odnosu na prethodni Zakon.

Kaznena politika Zakona predviđa i da ukoliko čuvari šuma ne bi provodili aktivnosti na zaštiti šuma, odnosno blagovremeno ne bi obilježavali i evidentirali štete i poduzimali dalje radnje, korisnik šuma je dužan nadoknaditi štetu i istu uplatiti u Budžet KS na osnovu Rješenja šumarskog inspektora, te prekršajno odgovarati kao pravno lice.

- Dakle, kaznenim odredbama ovog Zakona predviđeno je da prekršajno odgovara i čuvar šuma, korisnik, ali i odgovorna osoba, odnosno direktor preduzeća, koji će biti sankcionisani ukoliko ne rade po zakonu, a što do sada nije bilo primjenjivo odnosno nije bilo moguće – naveo je Delić.

Novčana kazna se kreće u iznosu od 5.000 do 10.000 KM za prekršaj korisnika šuma ili drugi pravni subjekt ukoliko, na primjer, pokreće drvo, dijelove stabala i grane ili stavlja u promet drvo koje nije žigosano i snabdjeveno otpremnim iskazom, ili pak stavlja u promet nedrvne šumske proizvode bez odobrenja i otpremnog iskaza.

Trenutno se u Tužilaštvu KS vodi nekoliko krivičnih postupaka protiv čuvara šuma, a šteta je ogromna.

KJP "Sarajevo-šume" dužne su od dana početka primjene Zakona, čuvare šuma koji su bili zaposleni u Upravi za šumarstvo na poslovima neposredne zaštite šuma preuzeti i rasporediti bez javnog oglašavanja, a u skladu sa njihovom stručnom spremom i radnim iskustvom. Tim povodom će biti zaključen sporazum između Ministarstva i KJP "Sarajevo-šuma".

Vlada će donijeti odluku o prijenosu imovine u vlasništvu KS koja je potrebna za obavljanje poslova neposredne zaštite šuma od KJP "Sarajevo-šume".

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.