9.5.2022. 20:21
0
Turković održala sastanke s predsjednikom i ministrom vanjskih poslova Alžira
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas, u okviru službene posjete Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir, sa predsjednikom te države Abdelmajidom Tebbouneom i ministrom vanjskih poslova Ramtane Lamamrom.

Turković je najprije održala tête-à-tête sastanak sa ministrom Lamamrom, nakon kojeg je upriličen sastanak delegacija dva ministarstva vanjskih poslova, a potom i sastanak sa predsjednikom Tebbouneom.

Tokom sastanaka sa visokim zvaničnicima te prijateljske zemlje, pozdravljene su odluke Predsjedništva Bosne i Herccegovine i Vlade Alžira o uzajamnom otvaranju ambasada, te je naglašeno da će otvaranje diplomatskih predstavništava biti dodatni poticaj za razvijanje i jačanje sveukupnih odnosa dviju zemalja.

Turković je pozvala zvaničnike ove zemlje da zajedno sa delegacijom privrednika posjete našu zemlju, a posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomske saradnje i trgovine. Po uzoru na poslovnu konferenciju koja je održana 2008., predloženo je održavanje novog ekonomskog foruma, a istaknuti su i uspješni primjeri saradnje, poput projekata Energoinvesta u Alžiru.

Naglašeno je da dvije zemlje imaju brojne mogućnosti za saradnju, između ostalih, u prehrambenoj, metalskoj, drvnoj i namjenskoj industriji, ali i u oblasti turizma. S obzirom da je Alžir jedan od vodećih proizvođača plina u svijetu, razgovarano je i o budućim planovima te zemlje kada je u pitanju moguće povećanje proizvodnje i distribucije plina u evropske zemlje.

Na sastanku delegacija dva ministarstva su razmijenjena mišljenja i o sporazumima koji su u različitim fazama usaglašavanja, a inicirano je i pokretanje procedura za zaključivanje novih sporazuma između dviju zemalja.

Turković je sagovornike upoznala o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a razgovarano je i o trenutnoj situaciji na zapadnom Balkanu i Sjevernoj Africi, te su razmijenjena mišljenja o ratu u Ukrajini.

Tokom posjete, ministrica Turković je položila cvijeće na Spomeniku mučenika, koji je otvoren 1982., na 20. godišnjicu nezavisnosti Alžira, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.