10.5.2022. 11:33
0
Kraljica Elizabeta propušta redovno godišnje otvaranje parlamenta
Kraljica Elizabeta II propustit će u utorak ceremonijalno otvaranje britanskog parlamenta, dok premijer Boris Johnson pokušava ojačati svoji posrnulu vladu objavom planova za narednu godinu.

Devedesetšestogodišnja kraljica, koja obično predsjedava dešavanjem ispunjenim pompom i čita zakonodavni program svoje vlade sa svečanog trona u Domu lordova, izbjeći će današnje pojavljivanje po savjetu svojih ljekara.

Buckinghamska palata saopćila je u ponedjeljak navečer da je donijela odluku “nevoljno” dok se kraljica suočava s “epizodnim problemima u pokretljivosti”.

To je posljednje u nizu otkazanih javnih dešavanja izazvanih podjednako i zdravstvenim problemima i njenom poodmaklom dobi. Njen sin i nasljednik na prijesto, princ Charles, umjesto nje će obavljati ulogu šefa države.

Kraljica je rijetko viđana u javnosti otkako je neplanirano prebačena u bolnicu u oktobru prošle godine, i požalila se na probleme dok stoji i radi. Ona se također zarazila s Covid-19 u februaru.

Ona je propustila samo dva ceremonijalna godišnja otvaranja parlamenta tokom svoje rekordne 70-godišnje vladavine, u 1959. i u 1963. godine, zbog trudnoća, nakon kojih su rođeni princ Andrew   i princ Edward.

Vijest o odsustvu kraljice odmah je bacila sjenu nad objavom nove sjednice parlamenta, prenosi AFP.  


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.