12.5.2022. 11:14
0
Oglasio se i Jasminko Halilović: Postoje poginuli čiju smrt gotovo niko da nije zabilježio. Broj od 1.601 ubijene djece u opkoljenom Sarajevu apsolutno nema nikakve potvrde
Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva je na svom Facebooku napisao da je, prije svega, broj ubijene djece opkoljenog Sarajeva, bolna i teška tema.

Istakao je da broj od 1601. ubijene djece u opkoljenom Sarajevu apsolutno nema nikakve potvrde.

njegovu objavu prenosimo vam u nastavku u cjelosti: 

"Prije tačno deset godina, još 2012. godine, objavio sam tekst 'Stvarni broj ubijene djece' na Radio Sarajevu, jer sam u toku istraživanja za knjigu 'Djetinjstvo u ratu' shvatio da za broj 1.601 nema apsolutno nikakve potvrde. Mislim da je to bilo prvi put da je neko javno govorio o tome. Napali su me tada dežurni historičari i stručnjaci (preteče današnjih stranačkih botova) da to ipak nije nešto čime ja treba da se bavim", napisao je Halilović.

Njegovu ideju o ovom istraživanju pohvalio jedino Jovan Divjak.

"Njemu je bilo stalo da se utvrdi istina. Ali nažalost, onima koji su vladali Sarajevom iza rata utvrđivanje istine i činjenica nije bilo važno. Bilo je važno razvlačiti ovaj broj, i medijima i političarima, slikati se sa cvijećem na godišnjice, skupljati jeftine poene manipulirajući onim što ljude najviše boli", piše dalje on.

"Po mom mišljenju, a kako pokazuju i drugi masovni zločini, nije realno očekivati da se utvrdi tačan broj ljudi/djece ubijene tokom opsade Sarajeva. Taj broj uvijek može biti dopunjen novim imenom, novom informacijom. Postoje poginuli iza kojih nije ostao niko, čiju smrt gotovo niko da nije zabilježio. Ali to ne znači da taj broj može odstupati stotinama. Treba imati broj 'dosad precizno utvrđenih žrtava', za koji se podrazumijeva da moze biti veći, ali nikako ne može biti manji", napisao je Halilović.



(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.