12.5.2022. 13:48
0
Mesić: Niko se ne pita gdje su Bošnjaci i Hrvati iz RS-a, Dodik i Čović su najistaknutiji razbijači BiH
FOTO: VOA
Bivši predsjednik, premijer te predsjednik Sabora Republike Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za Glas Amerike (VOA) je komentarisao je odnos hrvatske politike prema Bosni i Hercegovini, kao i miješanje politike zapadnih susjeda u izborni proces BiH.

Na pitanje VOA, na koji način se, hrvatska politika odnosi prema Bosni i Hercegovini kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, Mesić je kazao kako je hrvatska politika prema BiH je ista kakva i Srbije prema BiH. 

"Na jednoj strani se govori o tome kako se BiH podržava u njenoj cjelovitosti, da se ne diraju granice i sl. Onda Srbija kaže da podržava BiH, a u svemu podržava Milorada Dodik koji ne priznaje BiH. Hrvati, pak, priznaju sve institucije BiH, s time da predsjednik ne kontaktira s Predsjedništvom BiH, a to treba biti najvažnija adresa s kojom mora kontaktirati. Opet nešto što odudara od normalnih odnosa među državama", kazao je Mesić za VOA. 

Za izjavu predsjednika Republike Hrvatska Zorana Milanovića da Hrvatska neće podržati pristupanje Švedske i Finske u NATO, ako ne dođe do izmjena izbornog zakona u BiH, Mesić je kazao kako su "to dvije stvari koja jedna s drugom nemaju nikakve veze."

"Ne postoji nikakva šansa da Milanović zaustavi ulazak Švedske i Finske u NATO. On je zbog rješavanja jednog pitanja unutar jedne zemlje, uključio i ostatak Europe, a to ne može", kazao je Mesić. 

Na pitanje o miješanju u provođenje izbornog procesa od strane Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Mesić je kazao: 

"Koliko vidim, spor je u tome kako je izabrano Predsjedništvo BiH. Iz hrvatskog korpusa, u Federaciji BiH se bira jedan član, ali svi glasaju za njega (Bošnjaci, Srbi, Ostali). Iz bošnjačkog korpusa, također jedan član za Predsjedništvo i za njega opet glasaju svi. U entitetu Republika Srpska se bira jedan član iz srpskog korpusa, ali niko ne pita gdje su Bošnjaci i Hrvati iz RS-a. Umjesto da se to pitanje problematizira, govori se o nečemu što ne postoji. Nije Hrvat onaj ko je izabran da predstavlja Hrvate, on je izabran samo iz hrvatskog korpusa. Tri člana Predsjedništva BiH - Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik predstavljaju BiH. Svako za sebe ne predstavlja ništa, ali sva trojica zajedno predstavljaju BiH", naveo je Mesić. 

Cijeli intervju pročitajte OVDJE. 


(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.