12.5.2022. 19:11
0
"Jučerašnje obraćanje Schmidta pred Vijećem sigurnosti UN-a konačan debakl Dodikove politike"
"Nakon vrlo prijateljskog i toplog dočeka Christiana Schmidta kod Aleksandra Vučića i patrijarha Srpske Crkve, njegovo jučerašnje obraćanje pred Vijećem sigurnosti UN-a je konačan debakl Dodikove politike", poručio je nekadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak (PDP).

“Nema dileme da je to poraz Dodikove politike i aktivnosti. Ipak, kao BiH smo svi zajedno doživjeli lakrdiju i bili predmet ismijavanja. Ovo je još jedan šamar međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine”, stav je potpredsjednika PDP-a Igora Crnatka o jučerašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj BiH.

O činjenici da sjednici na kraju ipak nije bio nazočan predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, usprkos tome što je otputovao u New York, Crnadak navodi da to toga nije trebalo doći, jer je BiH trebala obavijestiti Vijeće da nemaju usaglašen stav po pitanjima izvještaja, te da se niko ispred države neće obratiti.

“Na ovakav potez se nije išlo, jer je Dodik bio ubijeđen da može izvesti akrobaciju i to mu se vratilo kao bumerang. Na kraju je i RS, ali i cijela BiH doživjela šamar, sve za unutrašnje potrebe”, mišljenje je Crnatka.

Imao je i posebno objašnjenje za razloge Dodikovog diplomatskog poraza.

“Oni se jednostavno takvim stvarima nisu bavili. S obzirom da u diplomatiji nema milionskih tendera, nema muljanja na koja su navikli i zgrtanja velikih novaca u privatne džepove, onda su oni taj čitav sektor jednostavno prepustili dominantno Bošnjacima i SDA. Zato gledamo kako Džaferović, Turković i Alkalaj rade sve što im je volja, a nakon toga SNSD jauče”, rekao je bivši ministar vanjskih poslova.

Drugi razlog za to vidi u činjenici da je diplomatija samo odraz unutrašnjih dešavanja – u ovom slučaju kreiranju vještačkih sukoba za vlastite svrhe.

Kada je u pitanju sadržaj Schmidtovog izvještaja, ističe da je važna činjenica da su kritike upućene samo pojedincima, nikako narodima.

Na upit da li je visoki predstavnik Schmidt za njega legalan kao takav, Crnadak odgovara kako je njegova stranka “podržala stav da procedura nije do kraja provedena kada je Schmidt u pitanju, ali nije podržala stav da se s njim ne razgovara”.

“Podsjećam da je Dodik sarađivao i sa Schwarz-Schillingom, za kojeg također procedura nije bila do kraja provedena. Ovdje je Dodik otišao u malo širu temu jer je očigledno da mu je potrebna takva tema. Nakon vrlo prijateljskog i toplog dočeka kod Aleksandra Vučića i  patrijarha SPC, obraćanje Schmidta je konačan debakl Dodikove politike”, poručio je Crnadak.

Na moguće konotacije ovakvih dešavanja po vladajući SNSD, Crnadak dodaje kako nekoliko različitih istraživanja koja je PDP dobio pokazuju da su njihovi kandidati u prednosti.

“Trivić kao naš kandidat ima ubjedljivu prednost, od blizu dvadeset posto, i prema Dodiku kao potencijalnom kandidatu, i prema Željki Cvijanović”, naveo je Crnadak.

Moguća je daljnja Dodikova radikalizacija zbog toga, dodao je, kao i to da preostaje da se vidi šta će biti sa najavom formiranja Vojske RS, koju je Dodik danas ponovio.

“Svi čekamo taj 10. juni koji je krajnji rok kada Vlada RS, po zaključku NSRS treba da predloži formiranje VRS”, naveo je.

Na upit da li smatra da do toga treba doći, navodi da “kao poslanik NSRS i kao građanin” nema pravo da misli suprotno zaključcima ovoga tijela, izbjegavajući konkretan odgovor na pitanje da li će opozicija podržati ove prijedloge.

No, vlastima se izričito suprostavlja po drugim pitanjima.

Kao bivši šef bh. diplomatije, ističe žaljenje po pitanju postupanja RS prema ratu u Ukrajini.

“Žao mi je što je rukovodstvo RS kada se zauzimao stav prema dešavanju u Ukrajini bilo protiv onog i što je stav Srbije i što je stav EU. Kada je Srbija pri glasanju u UN-u bila na strani Evropske Unije, RS je bila protiv toga”, rekao je Crnadak, piše N1.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.