15.5.2022. 20:39
0
Opao interes za vakcinaciju protiv Covid-19, najesen i četvrta doza?
Interes za vakcinaciju protiv Covid-19 u BiH je na niskom nivou. Iako je za sada došlo do smirivanja pandemije, mjere su ublažene, Covid-19 je još uvijek prisutan. Slučajevi koji su se pojavili u Šangaju zavorili su stanovništvo u njihove domove, a moraju se testirati svaki dan.

Mali je procenat i osoba koje su primile treću dozu vakcine tzv. booster, a nadležni u BiH razmišljaju i o četvrtoj dozi vakcine jer niko ne može znati šta će se dešavati sa virusom dolaskom jeseni.

U Kantonu Sarajevo u ovom trenutku dostupne su vakcine Moderna, Pfizer, Sinovac i Sinopharm dok AstraZenece nema. Veće količine AZ vakcine su zbog isteka roka trajanja uništene.  Iako se vakcinacija može obaviti u domovima zdravlja, interes za vakcinaciju je skoro zanemariv.

Preporuka za treću dozu vakcine ukoliko ste primili dvije AstraZenece je Moderna ili Pfizer, tako da ne morate brinuti jer nema AZ vakcina.   U FBiH je od marta 2021. do 8. maja prvom dozom vakcinisano 553.601 osoba, drugom 526.887 i trećom 121.597 osoba.

Od deset kantona najveći broj treće doze vakcine dat je u Kantonu Sarajevo 43.762.    Ukupan broj smrtnih ishoda u Federaciji BiH koji se dovodi u vezu sa Covid-19 je 8.875.


(Patria/ Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.