16.5.2022. 18:16
1
Milanović: Zašto nijedan hrvatski oficir ne može biti u operaciji EUFOR-a u BiH?
Predsjednik Hrvatske i vrhovni zapovjednik hrvatskih Oružanih snaga Zoran Milanović sudjelovao je u ponedjeljak u Petrinji na ispraćaju 37. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo, i tom prilikom upitao zašto ni jedan hrvatski časnik ne može biti u operaciji EUFOR u BiH?

Na svečanom ispraćaju u petrinjskoj vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" predsjednik Milanović poručio je pripadnicima hrvatskog kontingenta da su profesionalci koji će svoj zadatak i zadaće obavljati profesionalno i kvalitetno, saopćeno je iz Ureda Predsjednika Hrvatske.

- Kosovo je međunarodno priznata država. Srbija to ne prihvata, i kako stvari stoje, skoro i neće. Ali mi se u tu politiku ne miješamo, više od onoga što smo učinili prije dosta godina, kada smo priznali Kosovo. Ne zato da napakostimo Srbiji, jer tako ne doživljavam vanjsku politiku ni hrvatsko ponašanje u svijetu, nego da nagradimo Kosovo za sve ono što je prošlo - rekao je predsjednik Hrvatske.

Dodao je kako se nada da će uskoro u manjem i simboličkom broju biti prisutni i u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, od koje ih, kako je kazao, drže na distanci, ocijenivši to neprihvatljivim i iritantnim nakon dvadeset i pet godina, ističe se u saopćenju.

- Do sada o tome nismo razmišljali, ali sebi dajem u zadatak da to raščistimo i da mi odgovore oni koji o tome odlučuju - zašto niti jedan hrvatski stožerni oficir ne može biti u toj misiji. Dok ne dobijem odgovor na to pitanje, neću ga prestajati ponavljati - rekao je predsjednik Milanović, prenosi Hina.

(A. Balićevac)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.