17.5.2022. 13:55
0
SNSD i HDZ gluhi i na najave nestašice hrane: BiH pred zimu očekuju veliki problemi
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbacio je na jučerašnjoj sjednici, 16. maja, inicijativu za osnivanje državnog ministarstva poljoprivrede. Ovaj prijedlog je odbijen bez opširnije rasprave. U njoj je učestvovao tek delegat Zlatko Miletić upozoravajući na jesen i najave nestašice hrane od strane svjetskih stručnjaka.

Od 14 prisutnih, za osnivanje ministarstva poljoprivrede na nivou države glasali su delegati: Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Denis Bećirović i Zlatko Miletić. Protiv su bili: Dragan Čović, Marina Pendeš, Bariša Čolak, Lidija Bradara, Mladen Bosić, Nikola Špirić, Lazar Pordanović, Dušanka Majkić, Sredoje Nović. I ne samo da su odbili inicijativu, nego nisu snašli shodno da kažu niti jednu riječ, kako o samoj inicijativi, tako i o predviđanjima ekonomskih stručnjaka.

Obrazlažući predloženu inicijativu, delegat Denis Bećirović naveo je da je zbog ruske agresije na Ukrajinu došlo do neviđenih poremećaja na evropskom i svjetskom nivou, a posebno u sektoru poljoprivrede. Upozorio je da u tek narednim mjesecima, a pogotovu pred zimu, slijede veliki problemi.

"Nekim državama poput afričkih prijeti velika glad, a također u Evropi nije isključeno enormno povećanje cijena. Ja želim javno reći da nas čeka velika svjetska bitka za pšenicu, kukuruz i druge žitarice. U tim međunarodnim relacijama svijet ne prepoznaje entitetska i kantonalna ministarstva, jedina adresa koja može relevantno razgovarati bilo bi naše državno ministarstvo poljoprivrede", rekao je Bećirović.

Istakao je i kako unutar države nema ozbiljne poljoprivredne politike, napomenuvši i da je 40 posto budžeta Evropske unije zajednička poljoprivredna politika: "15 miliona preduzeća u EU se bavi poljoprivredom i prehrambenom industrijom, a 46 miliona je radnih mjesta." Dodao je i kako ova tema čeka BiH i to možda u puno težim i dramatičnijim uslovima nego što se nekima to čini u ovom momentu.

Većina zemalja poduzima mjere kako bi vlastito stanovništvo zaštitila od gladi, nestašice i siromaštva, dok vlasti u BiH za sada nemaju spreman odgovor na katastrofu u koju srljamo.


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.