17.5.2022. 16:08
0
Uskoro optužnica za masakre na Markalama i granatiranje Sarajeva
U prvom masakru na sarajevskoj pijaci Markale 5. februara 1994. godine ubijeno je 68 osoba, a 122 ranjene. Minobacački projektil kalibra 120 milimetara ispaljen je sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike srpske (SRK VRS-a) iz pravca Mrkovića.

U drugom masakru 28. avgusta 1995. godine kod Gradske tržnice (Markale) poginule su 43 osobe, a 84 teže i lakše ranjene. Pijaca je gađana minobacačkom granatom od 120 milimetara proizvedene u tvornici “Krušik“ u Valjevu 1993. godine iz pravca Trebevića. 

Presudom ICTY-a generalu VRS Stanislavu Galiću koji je 2003. godine osuđen na 20 godina zatvora jer je između septembra 1992. i avgusta 1994. vodio kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja protiv civilnog stanovništva Sarajeva uzrokujući smrt i ranjavanje civila s osnovnim ciljem sprovođenja terora nad civilnim stanovništvom jasno je navedeno da je Većina članova Vijeća zaključila da je minobacačka granata koja je prouzrokovala eksploziju na Markalama 5. februara 1994. godine ispaljena s područja pod kontrolom SRK-a. Bio je to razorni napad na civilni cilj.

Na upit Novinske agencije Patria iz Tužilaštva BiH su potvrdili da su u Posebnom odjelu za ratne zločine, u radu predmeti koji se odnose na granatiranje i stradanje civila, na pijaci Markale 1994. i Gradskoj tržnici 1995. godine.

„Također, u okviru navedenih predmeta, prijavljeni su i slučajevi granatiranja i stradanja civila i na drugim lokacijama u Sarajevu (neki od predmeta obuhvataju mjesta stradanja civila na više lokacija u Sarajevu i okolini). Postupajući tužitelj zajedno sa policijskim agencijama i drugim partnerskim institucijama u BiH, provodi aktivnosti na prikupljanju dokaza i činjenica, sa ciljem da se utvrde i identificiraju mogući počinitelji i odgovorne osobe, kako bi se nastavilo procesuiranje predmeta, kako na zapovjednoj  razini odgovornosti, tako i odgovornosti pojedinačnih izvršitelja.

S obzirom da su aktivnosti u ovoj oblasti intenzivirane, u narednom periodu mogu se očekivati dodatne informacije o aktivnostima u ovim predmetima“, kazali su iz Tužilaštva BiH. 

Prema informacijama kojima Patria raspolaže istražitelji SIPA-e u više navrata su saslušavali svjedoke masakra na Markalama proteklih godina pitajući ih za sve okolnosti koje su njima poznate o granatiranju pijace u februaru 1994. i avgustu 1995. godine. 


(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.